Megszabadul-e végre a Benfica a Guttmann-átoktól?

Fotó: Getty Images / Jamie McDonald / Getty Images / Jamie McDonald

-

HÁTTÉR

Nem számítanak az erőviszonyok, nem érdekes a Sevilla pillanatnyi formája, hogy kinél van a lendület, mert ezek a szerencsétlen Benfica-játékosok minden egyes európai kupadöntőben átokkal a fejükön lépnek pályára.


A Benficát a XX. század egyik legnagyobb edzője, a futball középkorának José Mourinhója, Guttmann Béla a Real Madrid egyeduralmát megtörve 1961-ben és 1962-ben is BEK-győzelemig vezette, majd a lenyűgöző eredmény után fizetésemelést követelt a klubvezetéstől, amit nem kapott meg. Guttmann otthagyta őket, és lelépett a Penarolhoz, de előtte még megátkozta a klubot, meg az egész portugál klubfutballt, mondván: a következő száz évben portugál csapat nem nyer többet két európai kupát, a Benfica pedig egyet sem. Bár Mourinho Portójának 2004-ben sikerült megtörnie az átok többiekre vonatkozó részét, hiszen a kék-fehérek 1987 után másodszor is megnyerték a BEK/BL serleget, a Benficán még az sem segített, hogy rövid időre maga Guttmann is visszatért a klubhoz az 1965-66-os szezon erejéig. A csapat ugyanis hét európai kupadöntőt játszott azóta, és mindet elveszítette. Idén már többször előkerült a Benficát megátkozó Guttmann Béla sztorija, elsőként Eusébio halála kapcsán, ugyanis a portugál legenda volt az – akit a magyar edzőzseni épített be a csapatba a hatvanas évek elején –, aki Guttmann bécsi sírjánál próbálta meg feloldani az átkot 1990-ben. A Benfica természetesen elveszítette azt a BEK-döntőt is a Milan ellen, illetve a tavalyi Európa Liga-döntőt is a Chelsea ellen, egy 93. percben kapott góllal.

Guttmann épp a Tottenham által eláztatott pályát szidja az 1962-es BEK-elődöntő visszavágója előtt


Tavaly tavasszal egyébként sikerült új szintre eljuttatniuk a lúzerséget, hiszen két hét alatt az EL-döntő mellet a bajnoki címet is elbénázták, és a portugál kupa döntőjét is, egy lesgólnak köszönhetően. Erre mindenképpen lépni kellett valamit, úgyhogy a klubvezetés idén a klub alapításának 110. évfordulója alkalmából szobrot állított Guttmannak a stadion mellett. A szobrok, szobrocskák egyébként hatékony átoklevételi/kiengesztelő ajándékok, de nemcsak az ókori keleti forrásokból tudjuk ezt, hanem például a Billy Penn-átokkal kapcsolatban is. Philadelphia városa ott rontott el mindent, hogy 1987-ben egy felhőkarcoló felhúzásával felrúgta azt az egyezményt, miszerint Pennsylvania alapítójának a városházán található szobránál egy épület sem törhet magasabbra. Philadelphia sportklubjai innentől kezdve egy bajnoki címet sem szereztek, úgyhogy húsz évvel később, a 297 méter magas Comcast Center felhúzásakor két munkás egy William Penn szobrocskát erősített az épület tetejére. Bár az eredetit ellopták, azt gyorsan pótolták egy másik szobrocskával, a Philadelphia Phillies pedig a következő évben megnyerte a World Series-t, a baseball liga döntőjét.

Billy Penn megbocsájtott, a Phillies bajnok lett


Persze, nem csak ez az egy megoldás létezik, az ausztrál fociválogatottat például egy afrikai varázslattal sikerült feloldozni az átok alól – bár ehhez viszonylag sok csirkevér kellett –, amelyet egy mozambiki boszorkánymester helyezett rájuk, aki nem kapta meg az ezer fontját azután, hogy a kapufák mellé elásott csirkecsontokkal meg varázsigékkel segítette őket Rhodesia kiejtésében 1970-ben. A csapat ezután nem tudta legyőzni Izraelt, így nem jutott ki a vébére, és bár a következőre igen, onnan rúgott gól nélkül zúgott ki, azt követően pedig minden selejtezősorozatát elbukta, nem egyszer az utolsó meccsen, a pótselejtező visszavágóján. 2004-ben aztán a tévés John Saffran és a '70-es csapat kapitánya, Johnny Warren egy mozambiki boszorkánymestertől kértek segítséget, aki el is végezte a szükséges formulát – mindkettejüket jól összemázolva vérrel –, a válogatott pedig nemcsak kijutott a 2006-os világbajnokságra, de a csoportkörből is továbbment. Azóta kvalifikálták magukat a 2010-es és a 2014-es vébére is, bár nyilván az is a segítségükre volt, hogy a direkt vébékvótával nem rendelkező óceániai szövetségből átköltöztek Ázsiába, ahonnan egyenesen ki lehet jutni a tornára.

Kewell, Aloisi és Cahill (b-j) a japánok elleni csoportmeccsen a 2006-os vébén


Van más precedens is futballátok sikeres feloldására. A Derby Countyt azok a romák átkozták meg azzal, hogy soha többé nem fognak FA-kupát nyerni, akiket a csapat új stadionjának építése miatt kellett kitelepíteni 1889-ben. A klub a századfordulón hatszor jutott elődöntőbe, háromszor pedig a döntőt is elérte, de egyszer sem sikerült nyernie. Az 1946-os Charlton Athletic elleni döntő előtt viszont a klub felvette a kapcsolatot a romákkal, hogy segítsenek lerázni az átkot. Úgy tűnik, hogy jó tanácsokkal látták el őket, vagy sikerült elvégezniük a szükséges varázslatokat, ugyanis a labda 1–1-es állásnál kidurrant, és az átok feloldása után a Derby 3–1-re megnyert a kupadöntőt. Ennél a három esetnél mondhatni, szakszerűen oldották fel az átkot, hiszen a legmagasabb épületre került egy újabb szobor Philadelphiában, így helyreállt a rend, a mozambiki boszorkánymester varázslatát egy kollégája orvosolta, ahogyan a roma átkot is romák segítettek elhárítani. Kérdés, hogy a színfalak mögött a Benfica vezetői rájöttek-e, hogyan lehet feloldani az 1981-ben elhunyt szakember átkát – mondjuk, Jorge Jesus menedzser a tragikusan végződő szezon ellenére a nyáron új szerződést kapott, és ha abban szerepelt egy komolyabb fizetésemelés, az talán eloldhatja a béklyót... Európa-liga döntő, Torinó Sevilla–Benfica, 20:45, Digi Sport 1