Megsínyli Törökország a szíriai háborút

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

A Törökországba látogató turisták száma 10,3 százalékkal csökkent februárban az előző év azonos hónapjához képest, ennél jelentősebb visszaesést legutóbb 2006 októberében regisztráltak.


A török kulturális és idegenforgalmi minisztérium kedden közölte, hogy az év második hónapjában mindössze 1,24 millió külföldi turista kereste fel az országot. Az ankarai hatóságok szerint a kedvezőtlen tendencia mögött a Törökországban elkövetett merényletek és az orosz állampolgárokra vonatkozó vízumszabályok megszigorítása áll.

Törökország turizmusból származó bevételei tavaly 93 milliárd dollárt tettek ki, ami az összbevétel 12 százalékának felel meg. A turizmusban dolgozik a munkavállalók több mint 8 százaléka.

A kormányzat február végén azt ígérte, hogy 87 millió dollárt biztosít az országba irányuló turizmus támogatására.

Az európai turisták érdeklődése erősen visszaesett a közelmúltbeli terrortámadások, főleg a tíz német állampolgár életét kioltó januári isztambuli merénylet után. Miután a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót, a megtorlásul kivetett szankciók egyikeként az orosz kormány megtiltotta az utazási irodáknak csoportos törökországi üdülés szervezését.

Elemzők arra számítanak, hogy idén legalább 8 milliárd dolláros bevételkiesést okoz Törökországnak a külföldi turisták számának csökkenése.