Megsínyli Európa a régi barátságok felbomlását

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A menekültek miatt az osztrákok elfordultak a németektől, de legrosszabbul a görögök jártak.


Egyre inkább érzékelhető a széttartás és a saját nemzeti érdekek érvényesítése az Európai Unióban a menekülthelyzet miatt. Erről írt részletesen cikkében a New York Times.

Görögországba csak ebben az évben több mint 100 ezer menekült érkezett, akár az év végére az egymilliót is elérheti a számuk a becslések szerint. Közben a balkáni országok szövetségeseket keresnek, hogy megakadályozzák a menekültek nagy számú beáramlását saját országukba.

Az egységes európai válaszlépés közben még mindig nem látszik. Donald Tusk az Európai Tanács elnöke öt héttel ezelőtt két hónapot adott az EU vezetőinek, hogy kidolgozzák egységes és a szolidaritáson alapuló stratégiájukat.

Úgy tűnik, ez nem lesz egyszerű, mivel sok tagország az utóbbi időben nem veszi figyelembe a nemzetközi jogot, az EU irányelveit és több helyen is erősödtek a szélsőséges hangok.

Ausztria a legfeltűnőbb példája az egységes irányelvektől való elfordulásnak. Korábban Németországgal együtt álltak ki a menedékkérők mellett, vezető politikusaik arról beszéltek, az ország befogadó és szolidáris. Jelenleg Bécs balkáni országokkal tárgyal, támogatja, hogy Macedónia szigorítsa a határellenőrzést, és a menekültek fokozottabb átvilágítását.

Magyarország és Lengyelország alkotja a másik blokkot, támogatják a macedón-görög határfal felhúzását. Nem csoda, hogy a görögök, akik még a gazdasági válságból sem lábaltak ki, úgy érzik, magukra akarják hagyni őket, hogy egyedül oldják meg a problémát.

Angela Merkel német kancellár továbbra is kitart eredeti elvei mellett, az egységet hangsúlyozza. Közben az országán belüli ellentétekkel küzd, és próbálja csökkenteni az országba érkező menekültek számát. A közös megoldások irányába mutathat a március 7-ére rendezett kulcsfontosságú találkozó Törökországgal, majd ezután az EU vezetői fognak tárgyalni.