Menekülne a közös sírból a királynő férje

Fotó: AFP / PATRICK VAN KATWIJK

-

A francia Henriknek kevés volt, hogy a házasság dán herceggé tette. Sosem nyugodott bele abba, hogy csak mellékszereplő lehet.


II. Margit dán királynő férje, a francia származású Henrik herceg szakítana a hagyományokkal, és nem akar közös sír a feleségével – jelentette be a királyi palota. A 83 éves herceg sosem titkolta, hogy elégedetlen a neki jutott mellékszereppel. Döntését azzal indokolta, hogy mivel életében sem volt egyenrangú feleségével, a halála után sem akar az lenni. A palota sajtófőnöke, Lene Balleby szerint a királynő elfogadta férje döntését.

Henrik soha nem tudott belenyugodni, hogy felesége 1972-es megkoronázása után ő nem kapta meg automatikusan a királyi címet. Sértettségével nem igazán lopta be magát az alattvalók szívébe.

A dán királyi hagyományok szerint a pár tagjait egymás mellé temették volna el a roskildei székesegyházban. Balleby szerint Henrik "szereti Dániát és több mint 50 éve dolgozik az országért. Éppen ezért Dániában akar nyugodni, de a résztelekről egyelőre nem született döntés".

A herceg Henri Marie Jean Andre Count de Laborde de Monpezat néven született 1934-ben a Bordeaux melletti Talence-ban. Francia diplomataként a londoni nagykövetségen dolgozott, amikor megismerkedett Margit koronahercegnővel.

1967. június 10-én kötöttek házasságot, és így lett herceg. Felvette a Henrik nevet, a katolikusról áttért a protestáns hitre, lemondott francia állampolgárságáról és hivatalosan is dán lett.

Amikor Margit trónra került, már két fiúgyermekük volt: Frederik (Frigyes) 1968-ban, Joachim (Joakim) 1969-ben született.