Megsértette a választási eljárás alapelvét a Zuglói Lapok

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A Kúria ítélete szerint törvénysértő, ha egy jelölt szórólapjában és az önkormányzati lapban megjelentek között jelentős a tartalmi egyezés.


Egy magánszemély fordult kifogással a fővárosi 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) a Zuglói Lapok című kiadvány március 13-i számának két írása („A szocialista képviselő kilencven alkalommal nem Zuglót támogatta” és „Pályázati pénzből újul meg az állomás”) miatt. Kérte annak megállapítását, hogy a főszerkesztő és Papcsák Ferenc képviselőjelölt megsértették-e a választási eljárásról szóló törvényben foglalt alapelveket, valamint a politikai hirdetések közzétételére vonatkozó előírást. Az oevb nem állapított meg jogsértést, a magánszemély fellebbezésére a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sem. Utóbbi határozata ellen a baloldali összefogás pártjai nyújtottak be bírósági felülvizsgálati kérelmet. A Kúria végzésében a bizonyítás hiányában nem látta igazoltnak, hogy itt a politikai hirdetésekre vonatkozó előírások sérültek volna. Viszont az oevb és az NVB határozatát felülbírálva úgy döntött, hogy


„választási időszakban bármely párt vagy jelölt kampányanyagában foglaltak megismétlése az önkormányzat, mint helyi közhatalom által fenntartott sajtótermékben formálisan ugyan önálló cikket eredményez, mondanivalójával azonban sérti a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményt”.


A Kúria összehasonlította a kifogásolt kampányanyagokban és az újságban megjelenteket, és megállapította, hogy azokban nincs ugyan szó szerinti azonosság,


„azonban a célzott tartalmi egyezés megállapítható”.


A Kúria mindezek alapján eltiltotta a Zuglói Lapokat a további jogsértéstől és arra kötelezte, hogy a végzés rendelkező részét a legközelebbi számban, a jogsértő közléshez hasonló módon tegye közzé. A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs.


A Kúria mint döntőbíró

A Kúriának már többedszer kellett kampányügyi jogvitákat eldöntenie. Épp ma írtunk arról, hogy 50 ezer forintra büntetett egy fideszes jelöltet, aki óvodában osztott almát a média jelenlétében. Korábban a Kúria vetette le – az esélyegyenlőség megsértésére hivatkozva – azokat a nyíregyházi önkormányzati plakátokat, amelyeket a fideszes jelöltéi mellé tettek ki. És a Kúria döntése kellett ahhoz, hogy a villanyoszlopokra mégis ki lehessen tenni politikai plakátokat kampány idején.