Megsemmisítették első fokon az olimpiai pályázást érintő MOB-döntést

-

A Fővárosi Törvényszék első fokon megsemmisítette csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot. Így elmeszelték a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról született MOB-döntést is – értesült a Hvg.hu.


A csütörtöki ítélet nem jogerős, fellebbezésre a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség – tudta meg a Hvg.hu Török Ferenc ügyvédtől. Az egykori kétszeres olimpiai bajnok öttusázó korábban már indított pert a MOB ellen, kérte a bíróságtól, hogy semmisítsék meg a 2012-es év alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatait, mert szerinte a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt akkor. A Fővárosi Törvényszék első-, másodfokon pedig a Fővárosi Ítélőtábla is az ügyvédnek adott igazat, megsemmisítették a 2012-es közgyűléseken hozott határozatokat.


Bár a bizottságnál úgy vélték, hogy már a 2013 májusában tartott közgyűlésen eleget tettek a korábbi bírósági ítéletnek, az ügyvéd szerint azonban a MOB-nál az ítéletet figyelmen kívül hagyták,így az ügy a Kúriára került. Itt a felülvizsgálati eljárásban idén június 24-én megerősítették az első- és a másodfokú ítéletet, az ügyvéd Borkai Zsolt MOB-elnököt pedig lemondásra szólította fel.


A MOB tiszteletben tartotta a júniusi döntést, de Török állítását, miszerint a testület az utóbbi három évben törvénytelenül működött, határozottan cáfolta.


Újabb ítéletet most csütörtökön hozott a Fővárosi Törvényszék az üggyel kapcsolatban. Egy másik eljárásban, újra Török Ferencnek adtak igazat első fokon. Ez az ítélet egyben cáfolja a MOB álláspontját. A korábbiak alapján megsemmisítették a MOB idén májusi és júniusi közgyűlésén hozott valamennyi határozatát, amelyek között volt a bizottság 2015-ös költségvetéséről szóló döntés, és a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról szóló határozat is.