Megsemmisítették a metrópótlóbusz-tendert

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

A döntőbizottság szerint kizárták az állami tulajdonú szereplőket. Meg is büntették a BKK-t.


A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által meghirdetett tendert, amelyben a metrópótlás idején szükséges kapacitást rendelték volna meg.

A hatóság szerdán közzétett határozata szerint a jogorvoslati eljárásban megállapították, hogy az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért a döntőbizottság megsemmisíti a június 15-e után született előzetes tájékoztatót és valamennyi, a közbeszerzési eljárás során ez után keletkezett dokumentumot és döntést. Emellett a KDB 40 millió forint bírságot szabott ki az ajánlatkérőre.

A közbeszerzés ellen Seszták Miklós fejlesztési miniszter lépett föl. A tárca álláspontja szerint a BKK úgy határozta meg az eljárás feltételeit, hogy azzal kizárta a közbeszerzési versenyből az állami tulajdonú gazdasági szereplőket – írja a Világgazdaság.

Azért vélte így a miniszter, illetve a nála föllépő Volánbusz, mert az állami szereplőknek maguknak is közbeszerzést kell kiírniuk a buszflotta megszerzésére (nyilván nincs ennyi dologtalan járművük), arra azonban nem adott elég időt a BKK – derül ki a határozatból.

A BKK a tendert azért hirdette meg, hogy a 3-as metró felújításának ideje alatt a buszos pótlás biztosított legyen. Erre az időszakra ugyanis 150 csuklós autóbuszt kell forgalomba állítani. A társaság júliusban közölte, hogy megindult a buszok megrendelésére vonatkozó eljárás.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén döntött arról, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a buszos pótlást a metróvonal felújítása idején, ha a kormány ezt támogatja, és az új járművek vásárlásához viszonyított többletköltséget biztosítja. A Magyar Közlönyben július 1-jén jelent meg a határozat, amely ezt biztosította.

Korábbi tervek szerint a BKV 110 Solaris típusú csuklós buszt vásárolt volna 9,7 milliárd forintból, a fennmaradó 40 buszt pedig más vonalakról csoportosították volna át.