Mégsem vonulnak el az oroszok az ukrán határról?

Fotó: MTI/AP/Russian Reporter Magazine/Makszim Dondjuk / MTI/AP/Russian Reporter Magazine/Makszim Dondjuk

-

Egy neve elhallgatását kérő NATO-tisztviselő szerint semmi nyoma a katonák mozgásának, nem tapasztaltak változást az orosz csapatok elhelyezkedésében - ellentétben Vlagyimir Putyin szerdai nyilatkozatával. Közben az EU-tagállamok megegyeztek: további vállalatok és személyek ellen hozhatnak szankciókat az orosz beavatkozás miatt.


A Pentagon is arról számolt be, hogy az ukrán határ mentén változatlanok állomásoznak az orosz csapatok. Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz erőket nem vonhatták vissza úgy, hogy azt a Pentagon nem észlelte volna. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szintén azt mondta, nincs bizonyíték az orosz csapatkivonásra.

Feketelista

Egyelőre 48 orosz és ukrán állampolgár van azon a listán, amit még Krím elfoglalása miatt állítottak össze. Az itt szereplők uniós vízumát betilthatják és elzárhatják európai javaikat - ez leggyakrabban azt jelenti, befagyaszthatják a bankszámláikat is. A jogi szankciók kiterjesztését hivatalosan jövő hétfőn fogadják el az EU-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli megbeszélésén.

Mi történt szerdán az ukrán válsággal kapcsolatban?

Vlagyimir Putyin telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral és találkozott az EBESZ elnökével, Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel is. Ezután a kelet-ukrajnai térség oroszbarát vezetőit türelemre intette - a vasárnapra tervezett, Donyeck-megye függetlenségéről szóló népszavazás elhalasztásáról beszélt. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ezt a javaslatot elutasítóan fogadta, az szakadárok reakciója pedig az volt, ők megfontolják a lehetőséget. Putyin arról is beszélt, visszavonja csapatait a határról, mivel „folyamatosan panaszokról értesültek”. A katonák elmondása szerint a szokásos gyakorlatozások helyszínén vannak. A NATO korábban jelentette, hogy 35-40 ezer katonát vontak össze Ukrajna keleti határainál - ezt műholdfelvételek is igazolták. A harcok közben a ukrán kormányzati erők és az oroszbarát szakadárok között folytatódtak: a szeparatisták visszafoglalták a mariupoli városházát, Szlovjanszknál pedig páncéltörő rakétarendszert telepítettek. Az ukrán belügy arról nyilatkozott, nem hagyják abba a terrorellenes akciót. Szerdai eseményekről részletesebben itt írtunk.


Három lépcsőben reagál az Unió

Az EU először egy sor betervezett megbeszélést mondott le Moszkvával, majd több, egyre bővülő körben rendelt el szankciókat a feketelistára helyezettekkel szemben. A harmadik lépcsőre - átfogó gazdasági korlátozó intézkedések Oroszországgal szemben - a mostani közlések szerint ezúttal sem tér át, a jövő hétfőn a miniszterek elé kerülő előterjesztés is a második lépcsős célzott szankciós intézkedési körön belül marad.