Mégsem utasítják ki a kurd lányt, akiért kiálltak osztálytársai

-


Mégsem utasítják ki Magyarországról azt a 18 éves kurd lányt, akinek a sorsával több újság is foglalkozott. Erről Facebook-oldalán számolt be a lány jogi képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság.

Egy 20 éve itt élő és dolgozó kurd férfit, Kaya Turant feleségével és három gyerekével a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) tavaly utasította ki. Mostani döntésében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a BÁH határozatát mint "felülvizsgálatra alkalmatlan" döntést.

Más bíró előtt elindult már a három gyerek (kettő közülük itt született, a legidősebb egy éves kora óta él itt) kiutasításának felülvizsgálata is. Ott a bíró kijelentette, megvárja, milyen döntés születik a szülők ügyében, annak fényében dönt majd.

Az idősebb lány, Elif osztálytársai levélben álltak ki társuk maradása mellett. Emiatt váltott ki óriási visszhangot az ügy, és ezt követően számolt be a család esetéről több újság és tévécsatorna is.

A Helsinki Bizottság szerint kedvező, hogy a megismételt eljárásra utasított BÁH-nak újra meg kell vizsgálnia majd a tartózkodási engedély iránti kérelmüket is. Itt tavalyhoz képest pozitív változás történt: Kaya Turan és felesége most nem egy bedöglött vállalkozás tulajdonosaként, hanem munkavállalóként kér majd tartózkodási engedélyt.

A BÁH-nak immáron két lehetősége van: vagy belenyugszik a bíróság mai ítéletébe, vagy ha vitatja annak jogszerűségét, a Kúriához fordul.