Mégsem törhetnek be a lakásokba a menekültek után kutató rendőrök

-


A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdai ülésén egy olyan előterjesztést terjesztettek be, amelynek értelmében a kormány mégsem tenné lehetővé, hogy a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”-re hivatkozva a rendőrök engedély nélkül hatolhassanak be magánlakásokba, ha ott illegális határsértőket gyanítanak. A Kósa Lajos által jegyzett javaslatról az atv.hu számolt be.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot pénteken kivételes eljárásban fogadta el az Országgyűlés. Ez azt tartalmazza: tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, és módosul a büntető törvénykönyv is.

A parlament előtt van jelenleg egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat. Ez tartalmazza, hogy feladatokat adjanak a honvédségnek is a migrációs válsághelyzet miatt. A zárószavazást elhalasztották, mert az ellenzék tiltakozása miatt a törvényjavaslat nem kapta meg az ehhez szükséges négyötödös többséget.

Ebben a törvényjavaslatban szerepel az a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által kifogásolt tétel is, amelynek értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején és helyén a rendőrök magánlakásba engedély nélkül beléphetnek, ha ott illegális határátlépők vannak. Ez a jogvédő szervezet szerint azt jelenti, hogy egy menekülő családnak fedelet nyújtó magyar állampolgárra a rendőrség bármikor rátörheti az ajtót.

A visszakozás összefügghet azzal, hogy Lázár János múlt csütörtökön arról beszélt: a kormányfő nyomatékkal utasította a tervezett változtatások kidolgozóit, vegyék figyelembe a jogvédők kifogásait is.