Mégsem teszik kötelezővé Romániában Trianon ünneplését

-

Visszavonták a kezdeményezők a trianoni békeszerződés megünnepléséről szóló román törvénytervezetet, de mivel a szenátus bizottságai már elkezdték tárgyalni, a visszavonásról szavazni is kellett a plenáris ülésen, ami szintén megtörtént.


Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője Transindex.ro portálnak elmondta, jelezték a különböző parlamenti pártoknak, hogy nem értenek egyet a tervezettel. „Elmondtuk, nemcsak, hogy nem értünk egyet a tervezettel, hanem az meg fogja terhelni a parlamenten belül is a viszonyunkat a más pártokkal, illetve a román-magyar viszony tekintetében is negatív hatása lehet” – idézte a portál Markó Bélát.


Ez nem valósul meg:

A tervezetet a szenátorok több mint felének az aláírásával iktatta Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor, Románia volt külügyminisztere. A törvénytervezet szerint a kormányzati szerveknek és helyhatóságoknak gondoskodniuk kell június 4-én a nemzeti lobogó kitűzéséről, a román himnusz elénekléséről, a közmédiának pedig be kell majd számolnia a „trianoni békeszerződés jelentőségét tudatosító kulturális, oktató célú rendezvényekről", amelyek megszervezésére költségvetési forrásokat utalhatnak ki a helyi és központi hatóságok.

A törvénytervezet indoklása úgy írta le a trianoni békeszerződést mint a román nép számára kiemelt fontosságú jogi eszközt, amelyre a román-magyar kétoldalú kapcsolat épül. Meg úgy, hogy „a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható".