Mégsem tesz rosszat a sok üldögélés angol kutatók szerint

-

5000 embert követtek 16 éven át, és azt állapították meg, hogy a sok ülés nem árt, legalábbis nem növelte a halálozás kockázatát.


Az exeteri és londoni egyetemek közös kutatása szerint akár a munkában, akár otthon ült valaki sokat, az nem jelentett fokozott halálozási kockázatot.


Az eredmény több korábbinak is ellentmond, amelyek szerint a sok üldögélés még akkor is árt az egészségnek, ha egyébként valaki rendszeresen sportol.
A kutatók szerint egyébként tanulmányuk csak arra világít rá, hogy nem önmagában az ülve töltött idő, hanem a mozgás hiánya hordozza az egészségügyi - és a halálozási - kockázatot. Bármilyen mozdulatlan testtartás, legyen az ülő vagy álló, egészségtelen, nyilatkozták.

A továbbiakban azt szeretnék elemezni, hogy az ülő életmód valóban megnöveli-e a keringési zavarok, és a II-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A hasonló kutatásoknak azért is van jelentősége, mert egyre több munkahely részesíti előnyben az álló munkaállomásokat, de egyelőre nem bizonyított, hogy ezeknek valóban egészségügyi haszna is van.