Mégsem Snowdentől szerezhették meg a brit kémek adatait

Fotó: DPA / Ole Spata

-

Glenn Greenwald szerint kizárt, hogy Edward Snowden dokumentumai alapján gyűjthetett információkat angol kémekről a kínai és az orosz titkosszolgálat. A Snowden-üggyel elsőként foglalkozó újságíró szerint légből kapottak az angol sajtó értesülései ebben az ügyben.


Mi is beszámoltunk róla, hogy a BBC és a Sunday Times szerint az Edward Snowden birtokában lévő dokumentumok közül néhány a kínai és az orosz titkosszolgálatok kezébe került, a brit kormánynak pedig emiatt kellett visszahívnia az ügynökeit. Glenn Greenwald viszont kizártnak tartja, hogy Kína és Oroszország Snowdentől szerezhetett információkat. Szerinte Snowden törölte és megsemmisítette a nála lévő dokumentumokat, miután azok egy példányát átadta a sajtó képviselőinek, írja Greenwald az Interceptben.

Glenn Greenwald az egyik legelső újságíró volt, aki találkozott Snowdennel 2013-ban. Az NSA volt hírszerzője ekkor beszélt először arról, milyen módszerekkel figyeli meg az amerikai titkosszolgálat a saját és más országok állampolgárainak levelezését, hogyan tudják lehallgatni a telefonos beszélgetéseket. Snowden jelenleg Oroszországban él.