Mégsem sikerült legyőzni a támadókat az indiai légi támaszponton

Fotó: MTI/AP / Csanni Anand

-

Két napja azt mondták, végeztek velük, most kiderült, hogy azóta is harcolnak a támadókkal.


A legfrissebb hírek szerint legalább további két fegyveres támadó tartózkodik a Pakisztánnal határos Pandzsáb államban lévő létesítményben. A több mint 48 órája tartó tűzharc során eddig hét katona és négy támadó vesztette életét.

A belügyminisztérium közleményében azt állította, hogy az utolsó két fegyverest sarokba szorították, és hamarosan „ártalmatlanná teszik" őket. A bázist beszámolók szerint a légierő és a hadsereg különleges egységei lepték el. A hadsereg közlése szerint a támadókat megakadályozták abban, hogy hozzáférjenek a harci gépekhez és más, a bázison tárolt katonai eszközökhöz, és a harcok során nem esett kár a repülőkben. Egyelőre nem világos, kik a támadók; még egy csoport sem vállalta magára a történteket. Korábbi feltételezések szerint a 2000-ben alapított Dzsais-e-Mohammed terrorcsoport tagjai lehettek a támadók. A szervezet fegyveresei 2001-ben Újdelhiben megrohanták a parlament épületét, akkor tíz ember halt meg a terrorakcióban. Biztos, ami biztos, vasárnap terrorveszélyre hivatkozva fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el Újdelhiben.

A légi támaszponton történtek megfigyelők szerint rányomják a bélyegüket a két szomszédos atomhatalom, az India és Pakisztán közötti párbeszéd helyreállítására tett törekvésekre, különösen azután, hogy december végén váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy találkozzon ottani kollégájával, Navaz Sariffal. Informális találkozójukon pakisztáni közlés szerint a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg.

Feltételezések szerint a támadók célja az lehetett, hogy megakasszák a látszólagos közeledést a két állam között, amelynek viszonya hosszú ideje feszültségekkel terhelt.