Mégsem sajátítja ki az állam a nemzetközi tanulmányokat

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Egy kedden benyújtott módosítás után merült fel ismét a gyanú, hogy esetleg csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne nemzetközi tanulmányok szak. A Miniszterelnökség szerint erről szó sincs.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé alakul, ehhez kell módosítani a törvényt. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint ősztől más felsőoktatási intézmény nem indíthat közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen szakokat. Az indoklás szerint „csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást”.

Ezután kerestük meg a Miniszterelnökséget, hogy ez azt jelenti-e, hogy csak az NKE-n lehet majd nemzetközi tanulmányok szakra járni. A nemzetközi tanulmányok szak sorsa miatt ugyanis korábban többen aggódtak: hónapokkal ezelőtt felmerült a megszüntetése is. Ez – a többi között – jelentős károkat okozott volna az ELTE Társadalomtudományi Karának is. A tervezett átalakítások ellen tiltakozva ELTE-s diákok és tanárok közösen egy fórumot hoztak létre, az első gyűlés vonulásos tüntetéssel zárult. Aznap este az ELTE rektora, Mezey Barna bejelentette, a szak várhatóan nem szűnik meg, és igaza lett. A Felsőoktatási Kerekasztal ülésén az a kompromisszum született, hogy a szak marad, de át kell alakítani a tartalmát, a felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ugyanis sok rá a panasz.

Palkovics László akkor cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy monopolizálnák a szakot, és a képzés átkerülhet az NKE-re: „Arra nincs terv, hogy más intézményhez kerüljön a képzés, megmarad az ELTE Társadalomtudományi Karán is” – mondta az államtitkár. Ilyen előzmények után érkezett meg most a Lázár-féle módosító. A minisztérium azonban azt mondja, a javaslat a többi egyetem működését nem befolyásolja.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nincsen nemzetközi tanulmányok szak, az egyetem közszolgálati képzéseket nyújt alap-, mester és doktori szinten. A 2014 októberében megalapított, a működését idén február 1-jén megkezdő Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar működésének célja, hogy a közszolgálat különböző területeinek ( közigazgatás, rendészet, biztonságpolitika) nemzetközi feladatai ellátására felkészült szakembereket biztosítson a magyar állam számára – írta a minisztérium a VS.hu megkeresésére, hozzátéve, hogy


az NKE-törvény módosítása ezeknek a képzéseknek a pontosítását szolgálja, a Kar semmilyen veszélyt nem jelent más egyetemek nemzetközi képzéseire.