Mégsem Orbán Viktorért, hanem minden vezetőért imádkoztak

-

Az eredeti meghívóban még a miniszterelnök születésnapja volt az apropó a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend zuglói, Hermina úti kápolnájába meghirdetett hálaadó misére, ám az emiatt szervezett tüntetésen a szervezők mást kommunikáltak.


A miniszterelnök születésnapjára meghirdetett hálaadó szentmise elleni tiltakozásul a magát Köztársaság téri ételosztóknak nevező csoport tagjai szerveztek ételosztással egybekötött demonstrációt, mint fogalmaztak: „mintegy éles kontrasztot tartva azoknak, akik a miniszterelnök születésnapjára jönnek a templomba, és nem találkoztak még a valóságos nyomorral”.

A tüntetők végül néhány tízen voltak, transzparenseket mutattak, hangszóróikból hangosan szólt a zene, ezért a kápolnából többször kijöttek, és kérték őket, hogy legyenek halkabbak, mert a zaj zavarja a benti eseményt.

Szóba elegyedett a demonstrálókkal Hóvári János, a lovagrend tagja, volt helyettes államtitkár és diplomata, többszörös exnagykövet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója, aki végül még adományt is felajánlott, de a tüntetők visszautasították a pénzt, amint az a 444.hu videójából is kiderül.


A hálaadó szentmise beharangozója a tavaly elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író özvegyének Facebook-oldalán.


Noha nem véletlenül terjedt el a nyilvánosságban, hogy a Hermina úton a születésnapos miniszterelnökért fognak imádkozni, Hóvári János azt magyarázta a magyar és külföldi sajtónak, hogy nem Orbán Viktorért imádkoznak, hanem minden vezetőért, amint az a világ sok katolikus templomában szokás.


Kiért imádkoznak? A 444.hu felvétele