Mégsem minden terrorista migráns

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Nem minden migráns terrorista, de minden terrorista migráns – ezt a képet sugallta a kormányzati kampány. Most elismerték: ez nem teljesen igaz.


A népszavazás kormányzati kampányának egyik központi állítása az volt, hogy a terrorizmus szorosan összefügg a menekültüggyel. Pintér Sándor belügyminiszter egy parlamenti beadványban ismerte el, hogy ez nem feltétlenül igaz. Mint írja: „Az Európai Unióban a tavalyi és idei évben elkövetett terrortámadások (párizsi, brüsszeli, nizzai) elkövetőivel összefüggésben nyílt internetes adatok alapján megállapítható, hogy az ismert elkövetők száma 15 fő, akik közül 5 személy arab származású, nem az Európai Unió tagállamában született, 10 elkövető az Európai Unió tagállamában született, uniós polgársággal rendelkezik.”


Ugyancsak a kampány egyik sarokköve volt a nők elleni, menekültekkel összefüggésbe hozott támadások megszaporodása. Ezzel kapcsolatban – mint a belügyminiszter elismerte – a magyar kormány nem rendelkezik adatokkal, a magyar viszonyokról viszont igen. Mint a Pintér által nyilvánosságra hozott statisztikákból kitűnik: 2014-ben 2051 esetben fordultak nők a rendőrséghez családon belüli erőszak áldozataként, 2015-ben pedig 1495-en. Nem hozzátartozó által elkövetett agresszió ért tavaly előtt 3543 hölgyet, míg tavaly 2451-et.