Mégsem MERS-fertőzött a Szlovákiában kezelt koreai férfi

-

Nem igazolódott a MERS-fertőzés gyanúja a kórházba szállított dél-koreai férfinél Szlovákiában - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium szóvivője


Peter Bubla elmondta, hogy a dél-koreai férfin - aki a járványos betegség tüneteit mutatta - négy vizsgálatot végeztek, és háromnak negatív volt az eredménye. A negyedik teszt eredménye a felső határt súrolta, de az sem volt pozitív. A szóvivő hozzátette, a férfit további vizsgálatoknak alá vetik.


Bubla korábban közölte, hogy a szlovák egészségügyi hatóságok és a rendőrség minden szükséges intézkedést megtett az ügyben, és felkutatják mindazon személyeket, akikkel a beteg érintkezésbe léphetett.

A szlovák sajtó értesülése szerint a férfi a Kia Motors dél-koreai gépkocsigyártó cég zsolnai létesítményében dolgozott egy alvállalkozó alkalmazásában, és egy helyi hotelben szállt meg.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos. A kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Korábbi közlés szerint Dél-Koreában az elmúlt hetekben kitört járványnak - amelyet májusban egy közel-keleti útjáról visszatérő üzletembernél diagnosztizáltak először a kelet-ázsiai országban - eddig 14 halottja van, és a megbetegedettek száma elérte a 145-öt. A járvány ugyan kizárólag a kórházakra korlátozódik, de terjedése súlyos aggodalmakat kelt.