Mégsem lesz legális a hálapénz

Fotó: MTI/Balázs Attila / MTI/Balázs Attila

-

Az utolsó pillanatban kikerült a tervezetből az a passzus, hogy nem minősül bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó juttatást fogad el egy pácienstől.


Meggondolta magát az Igazságügyi Minisztérium, mégsem legalizálnák a hálapénzt Magyarországon. A Btk. legfrissebb módosítójában már nem szerepel a vonatkozó passzus - értesült a Pénzcentrum.


Az eredeti elképzelés szerint nem minősült volna bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogad el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni. A kormány által elfogadott és az Országgyűlés elé került tervezet - a lefolytatott társadalmi és szakmai vitát követően - ezt a módosítást azonban nem tartalmazza.

A Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint tavaly 8,3 milliárd forintot költöttek paraszolvenciára az emberek, 1998-ban ugyanez az összeg még 3 milliárd forint volt, ami reálértéken 18 százalékos növekedést jelent. A felmérés szerint a házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kapnak átlagosan, míg a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jut; ők alkalmanként átlagosan 2000 forintot tehetnek zsebre.