Mégsem lesz háború

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

A NATO és Oroszország között valóban katonai feszültséget generál Kelet-Ukrajna helyzete, de nagyon távol vannak attól a felek, hogy ebből nyílt háborús konfliktus robbanjon ki – mondta egy magyar elemző.


Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió utolsó elnökének szombati kijelentésére, miszerint a NATO meg akarja támadni Oroszországot, azt mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politológusa, hogy bár valós katonai probléma Oroszország jelenléte Kelet-Ukrajnában, távol van a két fél attól, hogy katonai erővel „egymásnak essen”.

Szerinte magyar szempontból a varsói NATO-csúcs egyik legfontosabb döntése a földközi-tengeri haditengerészeti műveletekről szóló határozat a migráció megállítására. Hozzátette, a szombaton véget ért kétnapos csúcson egyelőre kizárták Ukrajna jövőbeni NATO-tagságát, ugyanakkor a balkáni országok csatlakozási folyamata nem áll le. Véleménye szerint Ukrajna vagy hosszabb távon Grúzia felvételét a szövetség nem vállalná fel, mivel a NATO védelmi szövetség, és alapszerződésének 5. cikkelye szerint köteles megvédeni minden tagállamát, ha külső agresszió éri. Ha Ukrajnát felvennék, „problematikus gócpontot” integrálna a szervezet – vélekedett a szakértő.

Mint mondta, a csúcson azt is megerősítették, hogy a keleti határok védelme továbbra is fontos.