Mégsem lesz független Katalónia

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

A közvélemény szerint nem lesz független Katalónia október 1-je után, amikorra is népszavazást írt ki a kérdésről a katalán elnök - derült ki azokból a felmérésekből, amelyeket a spanyol napilapok közöltek hétfőn.


Katalóniában a megkérdezettek 62,2 százaléka, egész Spanyolországban pedig 89,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte nem lesz független az autonóm régió október 1-jét követően, míg ennek ellenkezőjét Katalóniában 21,6 százalék, országosan pedig 5,4 százalék gondolja - írta az ABC című újság, amelynek a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég készített felmérést.

Az összes válaszadó többsége, 73,9 százaléka szerint a függetlenségről zajló vita valójában a politikusok vitája és nem a társadalomé.

A kutatók egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy mit gondol a közvélemény a spanyol állam fellépéséről; 53 százalékuk szerint még határozottabbnak kellene lennie Katalóniával szemben, 26,7 százalékuk megfelelőnek tartja az eddigi intézkedéseket, míg 4,8 százalékuk véli úgy, hogy kevésbé kellene keménynek lennie a kérdésben.

Narciso Michavila, a GAD3 elnöke az adatokhoz fűzött elemzésében megállapította: Katalóniában a függetlenség társadalmi bázisa szűkül, a katalán kormány pedig emiatt felgyorsítja lépéseit, megkerülve az útjába kerülő demokratikus elveket.

A szakember szerint ezzel a stratégiával sikerült elérnie, hogy a spanyolok többsége egyetért abban: Katalónia nem lesz független október 1. után.

"Mindenesetre csaknem kétmillió katalán túl sok spanyol ahhoz, hogy ne hallják meg az érveiket" - jegyezte meg Michavila, aki írásában arra a sajátos helyzetre is rámutatott, hogy a katalán függetlenségért küzdő pártok ugyan a parlamentben többséget alkotnak, de a 2015-ös választásokon a választók kevesebb mint 50 százaléka szavazott rájuk.

Az El Mundo című napilap a Sigma Dos nevű kutatóintézet felmérését tette közzé, amely szerint a megkérdezettek 45,7 százaléka úgy véli, hogy végül nem tartják meg a referendumot, 35,9 százalékuk szerint viszont igen.

A népszavazás engedélyezését a válaszadók 29,1 százaléka támogatja, 60,3 százaléka pedig ellenzi. 48,2 százalékuk szerint a referendum elkerülésére alkalmazni kellene a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét. amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztését jelentené, 33 százalék nem támogatja ezt a lépést.

A El País című napilap vasárnap közölte a Metroscopia nevű kutatócég Katalóniában végzett felmérését. A megkérdezettek 56 százaléka szerint nemzetközi szinten nem tekinthető legálisnak és érvényesnek az önrendelkezési népszavazás, 38 százalékuk ezzel ellentétes véleményt képvisel.

A spanyol kormány megítélését firtató kérdésre a válaszadók 82 százaléka mondta azt, hogy Mariano Rajoy kabinetje inkább hozzájárult a függetlenségi folyamat erősödéséhez, mintsem gyengítette.

José Juan Toharia, a Metroscopia elemzője kifejtette: tízből hét katalán szeretné, ha referendumon szavazhatna a függetlenségről, de nem úgy, ahogyan azt most a katalán kormány tervezi, hanem teljesen jogszerűen, megállapodva arról a spanyol állammal.

A szakember szerint a szavazási vágy egyik oka, hogy kimutathassák: dühösek a spanyol államra azért, ahogy kezeli Katalóniát, másrészt kinyilváníthassák azt is, hogy Spanyolország része akarnak maradni, de új jogi keretek között, nagyobb kompetenciákkal.

A felmérések a katalán nemzeti ünnepre időzítve jelentek meg a lapokban. Szeptember 11-én - 2012 óta - minden évben óriási felvonulást szerveznek a függetlenséget pártolók.

Tavaly több mint félmillióan vonultak utcára ebből az alkalomból. Idén, mindössze három héttel a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazás előtt, a felvonulás az elszakadás támogatóinak erődemonstrációjának tekinthető.