Mégsem lesz építészeti- és fotómúzeum a Városligetben

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Lesz viszont más, kérdés, hogy pontosan mi.Újjáépítik viszont az egykori Városligeti Színházat, az új Néprajzi Múzeum tervezett helyére. Utóbbit is megépítik, csak egy kicsit odébb.


Elfogadta a kormány a Városliget felújítását, átformálását jelentő Liget Budapest Projektet – mondta Baán László kormánybiztos a 7/24 A hét embere című műsorában.


Baán László minden részletet nem árult el, annyi azonban biztos, hogy sem a fotó-, sem az építészeti múzeumot – mindkettőt a Dózsa György útra tervezték – nem építik itt végül meg. Nem vetik el a felépítésüket, csak nem a Liget-projekten belül alakítják majd ki őket. Vannak viszont új elemek, így a korábbinál gazdagabb tartalmú lesz a Városliget – mondta a kormánybiztos.

Baán László cáfolta azokat a híreket is, miszerint azért nem lett az építészeti- és fotómúzeum végül a projekt része, mert L. Simon Lászlónak és Orbán Viktornak sem tetszett.

A kormánybiztos elmondta továbbá, hogy a kormány döntött arról is, hogy az egész programra 200 milliárd forintot költenek, valamint, hogy kevesebb múzeum, és több „más intézmény” valósul meg végül. Azt sem fejtette ki, hogy pontosan mit jelent a „más intézmény”, de szerinte ez is kiderül majd csütörtökön, a sajtótájékoztatón. A céljuk ugyanakkor az, hogy a megvalósuló tervek „tökéletesen illeszkedjenek a Liget hagyományaihoz, és teret adjanak az új 21. századi megoldásoknak is.

Noha a kormánybiztos nem erősítette meg a hírt, de az Index úgy tudja a 2019-re elkészülő projekt része egy színház is a Dózsa György út – Ajtósi Dürer út sarkán. Baán László azóta az Országgyűlés Kulturális bizottságának hétfői ülésén megerősítette mindezeket az információkat, kiegészítve azzal, hogy a Néprajzi Múzeum új helyen, de az Ötvenhatosok terén épül meg, meghívásos pályázat alapján. Eredetileg tervezett helyére pedig az egykori Városligeti Színházat építik újjá.

A 200 milliárd forintos beruházás első üteme 2018 tavaszára, második üteme 2019 nyarára készül el – közölte Baán László, aki az ülésen átvette a Civilzugló Egyesület által a Városliget beépítése ellen összegyűjtött 20 ezer aláírást.