Mégsem kasszíroz pénzt az állam a bankoktól

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A bebukó lakáshitelekre 2001-ben részleges garanciát vállalt az állam, de az uniós csatlakozáskor ezt nagyvonalúan elfelejtette. A portfolio.hu kérdésére kiderült, hogy így most a bankoknak nincs mit visszafizetniük, hiába minősült a konstrukció tiltott állami támogatásnak.


Az Európai Bíróság tegnap úgy ítélkezett, hogy az OTP alaptalanul vár kárpótlást a magyar államtól, amiért nem állt helyt 2001-es vállalásaiért. Annak idején ugyanis az Orbán-kormány azzal is igyekezett ösztönözni a lakáshitelek felvételét, hogy a bankok felé garanciát vállalt a nem törlesztett fizetnivalók egy részének az ellentételezésére. Erről azonban az állam egy idő után megfeledkezett, ezért az OTP perre ment.


A hazai igazságszolgáltatás viszont az Európai Bírósághoz fordult, amely megállapította, hogy a konstrukció jogtalan állami támogatásnak minősült. Leginkább azért, mert a magyar állam nem terjesztette azt az Európai Bizottság elé jóváhagyásra. Így Magyarország uniós csatlakozása, vagyis 2004 májusa után már nem volt joga az államnak ezekre a kifizetésekre. A jogsértő módon felvett állami támogatást pedig a bankoknak vissza kell fizetniük – állt az Európai Bíróság verdiktjében.

Csakhogy az állam 2004 után már nem is utalt át ilyen támogatást – ez derült ki a portfolio.hu kérdésére adott válaszból. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint mintegy 290 milliárd forint hitelállományra vonatkozik az Európai Bíróság döntése. Ennek csak töredéke a bebukott hitel. Ám ennél is nyomósabb érv arra, hogy a bankoknak semmit sem kell visszatéríteniük, hogy a minisztérium közölte: az uniós csatlakozás óta a bankok erre vonatkozó igényeit nem is teljesítették.

Így az akkori baloldali kormány könnyedén negligálta ezt a fizetnivalót, hiszen csupán nem nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz a támogatás folytatására, és már meg is szűnt a banki követelések jogalapja. Legalábbis az Európai Bíróság szerint. Mivel az ügyben a magyar bíróság eljárása még nem zárult le, a minisztérium csak a jogerős bírósági döntés után tud közölni álláspontot – áll a portfolio.hu-nak adott válaszban.