Mégsem kapnak kártérítést az eltűnt Maddie szülei

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE

-

A brit kislány csaknem kilenc éve tűnt el Portugáliában, szülei a nyomozás egykori vezetőjét perelték, amiért egy könyvben azt állította, hogy a gyermek meghalt, holttestét pedig a szülők elrejtették. Egy lisszaboni bíróság 500 ezer euró (150 millió forint) kártérítést és 2010 óta számítva további 106 ezer euró kamatot ítélt meg korábban nekik.


A lisszaboni ítélőtábla hatályon kívül helyezte a polgári bíróság korábbi döntését - közölte a Público című lap a szülők ügyvédjére hivatkozva.

A bíróság korábban megtiltotta a sérelmezett könyv árusítását és utánnyomását, és az annak alapján készült dokumentumfilm bármiféle újbóli bemutatását is.

A 2015-ös ítéletet azonban most egészében érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság, így visszavonta a könyvárusítás tilalmát is.

A Leicestershire-ben élő McCann család 2007 májusában nyaralni utazott a portugál tengerpartra. Madeleine szülei, Kate és Gerry McCann a lakosztályuk közelében vacsoráztak barátaikkal, amikor a kislány - néhány nappal negyedik születésnapja előtt - eltűnt a szobából, ahol aludt.

A portugál hatóságok 2008-ban eredménytelenül zárták le a nyomozást. A vizsgálatot 2013-ban újraindították, de a kutatások nem hoztak semmiféle értékelhető új eredményt.

A szülőknek továbbra is meggyőződésük, hogy lányukat elrabolták, és életben van.