Mégsem jön Budapestre Orbán amerikai mumusa

Fotó: AFP / VANO SHLAMOV

-

Victoria Nuland államtitkár eredetileg civilekről, demokráciáról és korrupcióról beszélt volna. A látogatás elhalasztása akár az enyhülés jele is lehet az amerikai–magyar kapcsolatokban.


Bizonytalan időre elhalasztották Victoria Nuland, középkelet-európai térségért felelős amerikai külügyi államtitkár jövő hétre tervezett budapesti látogatását – tudta meg a több forrásból a VS.hu. A látogatás fő témája a korábbi hírek szerint a korrupció, a civilek és a demokrácia helyzete lett volna, ami egy kormányzati forrásunk szerint azt jelezte, hogy „ezek az ügyek továbbra sem rendeződtek megnyugtatóan az Egyesült Államok számára”.

Victoria Nuland többször is élesen kritizálta a magyar kormányt és általában a térség országait. Ő volt az, aki egy tavaly októberi washingtoni meghallgatáson gyakorlatilag az egész középkelet-európai térséget kiosztotta. Az államtitkár akkori mondatai szerint a régió országaiban egyre erősödnek az antidemokratikus törekvések, és nő a korrupció, miközben többen még NATO-kötelezettségeiket is elhanyagolják, és abban bíznak, hogy a szervezet majd úgyis megvédi őket, ha bajba kerülnek.

Információink szerint Nuland ez után a „dörgedelem” után egy külön találkozóra invitálta a térség külügyi vezetőit, ahol konkrétabb formában is megismételte kifogásait. Többen ennek tudják be, hogy a következő időszakban több országban is magasabb fokozatba kapcsoltak a hatóságok: különösen Romániában és Horvátországban indultak látványos antikorrupciós ügyek: a román korrupcióellenes ügyészség letartóztatta például Elena Udrea volt turisztikai minisztert és több kormánypárti képviselőt is. Horvátországban pedig hivatalából vitték el a hatóságok Zágráb polgármesterét és több munkatársát.

A pontos okok egyelőre nem ismertek, de az államtitkár látogatásának elhalasztása akár az enyhülés jele is lehet az amerikai–magyar kapcsolatokban. A magyar kormány az elmúlt hónapok feszültségei után főleg katonai kérdésekben igyekszik keresni az együttműködést az amerikaiakkal. Ennek látványos jele, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy körülbelül százfős egységet küldene Irakba az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció kötelékében. Ehhez persze szükség lesz a parlament kétharmados többségére is.