Mégsem érdemes mellrákszűrésre menni?

Fotó: BSIP / B. BOISSONNET

-

Ritkábban küldené mellrákszűrésre a nőket az Amerikai Ráktársaság. Most közölt állásfoglalásuk várhatóan éles vitákat vált ki.


Negyven helyett csak 45 éves kortól érdemes mellrákszűrésre menni, és az eddig ajánlottnál ritkábban kell megismételni a vizsgálatot – legalábbis az Amerikai Ráktársaság most kiadott állásfoglalása szerint. A szakértők szerint a mammográfiás vizsgálatot 54 éves korig évente érdemes megismételni, ezt követően csak kétévente, és addig lehet folytatni, amíg az érintett nőnek legalább tíz év a várható élettartama.

A Journal of the American Medical Association című lapban publikált tanulmány szerint a társaság úgy látja, nincs arra bizonyíték, hogy a túl gyakori szűrés káros lenne az egészségre nézve, ám fiatalabb korban nagyobb a kockázata a hamis pozitív diagnózisnak. Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy szakítani kell az egységes szűréssel, hiszen az egyes tumorok – így az ajánlott terápiák – között is komoly eltérések lehetnek, amelyeket a mammográfiás vizsgálat nem képes megállapítani.

A társaság állásfoglalása várhatóan éles vitákat vált ki, annál is inkább, mivel az ajánlás nyomán várhatóan visszafogják a szűrésre szánt összegeket is.