Nem épül gumifeldolgozó üzem Százhalombattán

Fotó: MTI/Bugány János / MTI/Bugány János

-

Egy Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás létesített volna gumifeldolgozó üzemet a településen, ami viszont komoly tiltakozásokat váltott ki, még a volt környezetvédelmi államtitkár is felszóltat az ügyben. Úgy látszik, Csányi nem akar árral szemben úszni.


Vezér Mihály, a város polgármestere írta ki Facebookjára az örömhírt – szúrta ki az Index. Vezér a posztjában közölte, hogy péntek délután sikerült beszélnie a tervezett gumifeldolgozó üzem döntéshozó tulajdonosával Csányi Sándorral, aki a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel a beruházás felülvizsgálatára. Csányi állítólag azt mondta a polgármesternek, hogy amennyiben az MTA vizsgálata szerint a gumifeldolgozó létesítése az egészségre ártalmatlan lenne, akkor azt megvalósítja, ha viszont káros, akkor nem.


A lényeg azonban az, hogy a megvalósítás esetén sem Százhalombattán fogják felhúzni az üzemet.


Az Index azt írja, hogy a technológia vizsgálatára azért is van szükség, mert az eljárás gazdája, a Homatech Kft. független vizsgálóbizottság előtt még nem tudta teljes biztonsággal igazolni, hogy a gumifeldolgozás általa kidolgozott módszere valóban környezetbarát, fenntartható és piaci szempontokból is működőképes.

Ugyanakkor a százhalombattai önkormányzat által felkért, vegyészekből és gumiipari szakemberekből álló műszaki szakértői bizottság a rendelkezésükre bocsátott technológiai leírást alaposan kielemezte, és kiemelte, hogy a környezetbarát megoldás előzetes adatai többször is vagy olajipari szempontból értékelhetetlenek, vagy túllépik a környezetvédelmi határértékeket.


A gumifeldolgozó létesítése ellen sokan tiltakoztak. Százhalombattán ötezernél is többen írták alá a helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót. Decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción, ahol többek között Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár is felszólalt. Végül a Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott a gyár megépítése ellen.