Moszkva elismerte, hogy nem csak az Iszlám Államot támadják

Forrás: Russian Defence Ministry

-

Moszkva elismerte csütörtökön, hogy Oroszország nemcsak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen hajt végre légicsapásokat Szíriában, hanem más, „ismert” terrorista és szélsőséges csoportok ellen is.


Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e Moszkvának listája a szóban forgó terrorszervezetekről. „Természetesen van. Ezek tulajdonképpen ismert szervezetek. Természetesen a célpontokat a szíriai hadsereggel egyeztetve határozzuk meg” – mondta Peszkov.


Az elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz légi hadjárat időtartama a szíriai fegyveres erők támadó hadműveletének idejére korlátozódik. „Fontos arra emlékeztetnünk, hogy ez a hadművelet a szíriai fegyveres erők támogatását szolgálja az ISIS és más szélsőséges csoportok elleni harcban” – tette hozzá Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előző nap, szerdán még arról beszélt, hogy az orosz légicsapások az Iszlám Állam ellen irányulnak.

Peszkov azt kérte az újságíróktól, hogy ne higgyenek különféle torz információknak. „Most nagyon, de nagyon körültekintően kell viszonyulni mindenfajta közléshez, nagyon sok a kiforgatott, torz és hamis információ” – figyelmeztetett Peszkov. Újságírók azzal kapcsolatosan is kérdezték, hogy Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete a világszervezet közgyűlésének helyszínén az orosz légicsapások azonnali beszüntetését követelte, mert szerinte az oroszok által támadott területeken – Homsz és Hama tartományokban – nincs jelen az Iszlám Állam, és a támadások számos civil áldozatot követeltek.

Abdalla al-Muallimi nagykövet felszólalását a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió idézte. Peszkov erről azt mondta, nem talált hitelt érdemlő megerősítést arra vonatkozóan, hogy létezik ilyen szaúdi követelés. Hasonlóképpen reagált az elnöki szóvivő azokra a kérdésekre is, hogy egyes országok nem támogatják Oroszország szíriai szerepvállalását.

Peszkov szavai szerint az orosz légi hadjárat költségeit teljes mértékben Oroszország fedezi, és a hadjárat semmiképpen sem fogja érinteni az orosz sorkatonákat.„Információs háború Oroszország ellen”

Információs háború is zajlik Oroszország ellen a szíriai katonai akciók miatt – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője. Maria Zakharova szerint a szerdán kezdődött légicsapásokban olyan civil áldozatokat tulajdonítottak az orosz bombázásoknak, amelyekhez valójában nincs semmilyen közük. „A média egy részében olyan közlések jelentek meg, miszerint civileket, valamint az Aszad-rendszer ellen harcoló demokratikus erőket támadtunk, de ez nem igaz” – mondta az elnöki szóvivő véleményét visszhangozva Zakharova, hangsúlyozva, tudomásuk szerint nem voltak civil áldozatai a légitámadásoknak.


A szóvivő szerint az, hogy a Twitteren és más közösségi médiumokban az első bombázások után nagyon gyorsan civileket mutató fotók jelentek meg, egy információs háború része, a képeket pedig manipulálták.