Mégsem bővítik a várpalotai hulladéklerakót

-


Talabér Márta, Várpalota polgármestere úgy nyilatkozott, hogy megdöbbenve értesült arról, hogy a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. bővíteni akarja a város melletti hulladéktárolóját, amelyben "30 ezer tonna veszélyes anyagot, köztük arzént, ciánt és higanyt helyezne el". A polgármester elvárta volna, hogy a vállalat előzetesen egyeztessen terveiről a település vezetőivel és a lakossággal.

Szerinte azért is fontos lett volna ez a tájékoztatás, mert a város lakóinak összefogása "alig két hónapja hárította el a veszélyt, amit egy másik gazdasági társaság azbeszthulladéka jelentett volna".

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa kedd délután bejelentette, hogy visszavonják bővítési kérelmüket. Elmondta, a már több éve létező várpalotai veszélyeshulladéklerakó-telepre kiadott, jelenleg is érvényes környezethasználati engedély felülvizsgálata során nyújtottak be módosítási kérelmet, amelyben a korábban engedélyezett veszélyes hulladékok körének kibővítését kérték.

Ez a módosítási kérelem azonban nem arról szólt, hogy a Mal Zrt. megindítaná a közleményekben szereplő anyagok elhelyezését Várpalotán, hiszen a felszámolás alatt álló társaság tevékenysége során nem is keletkeznek ilyen anyagok.

Mivel a polgármester jelezte, hogy Várpalota lakosságát érzékenyen érinti a tervezett módosítás, a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a módosítási kérelmet visszavonja, és az értékesítés során további egyeztetéseket folytat a polgármesterrel.