Mégsem állunk olyan ramatyul – így juthatunk ki a foci-Eb-re

Fotó: AFP / Michael Cooper

-

A selejtezőcsoportok legjobb harmadik helyezettje egyenes ágon kijut a franciaországi Eb-re. A belfasti meccs 93. percéig a kilincsen volt a kezünk, most meg a folyosó közepén bámészkodunk, és várjuk, hátha valaki megbotlik a küszöbben. Még az UEFA is besegíthet.


Az Eb-re a 9 csoport első két helyezettje jut ki, valamint a legjobb csoportharmadik, amelynek kiléte úgy derül ki, hogy a 8 darab hatcsapatos csoport harmadikjának pontjaiból kiesik a csoport utolsó helyezettje ellen elért eredmény. Az I csoportban csak 5 csapat van, így ott nincs szükség a matekra. Végezhetünk még akár a csoport 2. helyén, ennek azonban igen csekély az esélye (lentebb azért foglalkozunk vele), ezért inkább a 3. hellyel járó örömökre és bajokra koncentrálunk.


A 3. helyért zajló verseny állása:

1. C csoport: Ukrajna 13 pont (11-3 -as gólkülönbség), hátra van: Macedónia (idegenben), Spanyolország (otthon)

2. H csoport: Horvátország 12 pont (14-5), hátra van: Bulgária (o), Málta (i)

3. F csoport: Magyarország 12 pont (6-4), hátra van: Feröer (o), Görögország (i)

4. I csoport: Albánia 11 pont (7-3), hátra van: Szerbia (o), Örményország (i)

5. D csoport: Írország 9 pont (6-5), hátra van: Németország (o), Lengyelország (i)

6. G csoport: Svédország 9 pont (9-9), hátra van: Moldova (i), Montenegró (o)

7. E csoport: Szlovénia 9 pont (9-10), hátra van: Litvánia (o), San Marino (i)

8. B csoport: Izrael 7 pont (6-8), hátra van: Ciprus (o), Belgium (i)

9. A csoport: Törökország 6 pont (7-8), hátra van: Csehország (i), Izland (o)


Biztosak lehetünk benne, hogy azok a csapatok, amelyek látnak reális esélyt a potya hely megszerzésére, harcolni is fognak érte. A verseny még mindig nyitott, és mindig nagyon sok a benne a „ha”. Ezek közül a legfontosabb az, hogy ha nyertünk volna Észak-Írországban, akkor most 14 pontunk lenne, és a Feröer-szigetek ellen nagy valószínűség szerint megszerzendő három pont azt jelentené, hogy ha a görögök maradnak a csoport utolsó helyén – amire minden esélyük meg is van, ugyanis a következő, október 10-én esedékes meccsükre az Eb-részvételüket végérvényesen bebiztosítani akaró északírekhez utaznak –, akkor nem a Feröer elleni 6 pont esik ki a csomagból. És akkor 15 ponttal állunk majd a táblázaton.


Dzsudzsák padlón az északírek elleni meccs után


A C csoportban az ukránokra egy könnyű és egy nehéz meccs vár, ráadásul az előbbi (Macedónia) eredménye várhatóan ki is esik, míg a spanyolok (remélhetően) győzni fognak Kijevben. Ha mégis a most 5. helyen álló Luxemburg lesz az utolsó, az is 6 pontba és 6 rúgott gólba kerül a végelszámolásnál az ukránoknak. Lehet, hogy már nem is lesz több pontjuk, ehhez azonban nagyon kell, hogy a spanyolok ne toljanak ki velünk – amennyiben ugyanis kikapnak Kijevben, az ukránoknak is 16 pontjuk lesz, míg nekünk 15 egység áll majd a nevünk mellett. Azaz, hajrá, Spanyolország!

A H csoportban a norvégoktól egy ponttal lemaradva a 3. helyen álló horvátokra két könnyű meccs vár, Bulgária ellen otthon és Máltán, azonban lesz egy nehezebb meccsük is Nyonban: az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága előtt a Splitben történtek miatt (az Olaszország elleni zárt kapus mérkőzésen a tévében jól látható horogkereszt tűnt fel a gyepen, amelyet – feltehetően – a mérkőzést megelőző éjszaka égettek bele a talajba a horvát ultrák). Az európai szövetség az esetet pontlevonással szankcionálhatja. A szeptember 17-i ülésen 1 ponttól foszthatják meg a horvátokat, ami óriási ajándék lenne nekünk.


Az ukránok (kék mezben) az utolsó leheletükig fognak harcolni, hogy ne kelljen pótselejtezőt játszaniuk


Az 5 csapatos I csoportban 3. helyen álló Albánia a viszonyítási pont, nekik ugyanis valóban annyi pontjuk van, amennyit a táblázat mutat. A szerbek elleni meccs kimenetelét nehéz előre megjósolni – négyesélyes, ugyanis bőven van a pakliban, hogy balhé lesz, félbeszakad, és – ha egy kis szerencsénk van – akkor ezúttal nem az albánok kapják a 3 pontot.

És a 8. forduló előtt ott voltak még az oroszok is, akik előbb nagyot szakítottak azzal, hogy a 7. körben Moszkvában legyőzték a svédeket, majd Ibrahimovicék tettek nekik – és nekünk – egy újabb szívességet: kedden este hazai pályán kikaptak Ausztriától. Így az orosz csapat már a második, és mert könnyű a sorsolása (Moldova [i], Montenegró [o]), és hiába ugyanilyen habkönnyű a svédeké (Liechtenstein [i], Moldova [o]), az fix, hogy ez a sorrend már nem változik. Most Moldova az utolsó, és aligha fog már pontot szerezni, úgyhogy Zlatanék már csak a Liechtenstein elleni 3 ponttal kalkulálhatnak. Ami bizony 12 pontot sejtet nekik, azaz ők igazából már esélytelenek a franciaországi repülőjegyre.


A svédek még nem is sejtik, mekkora szívességet tettek nekünk


A D csoportban ugyan az írek is 9 ponttal állnak a harmadikok versenyében, azonban olyan nehéz a sorsolásuk, hogy könnyen lehet, már pontot sem szereznek a németek és a lengyelek elleni két meccsen. Summa summarum, az ukránok csak egy spanyolok elleni bravúrgyőzelemmel előzhetnek meg bennünket, a horvátokat azonban, ha megverik Bulgáriát, semmi sem menti meg az automatikus kvalifikációtól. Ha nem nyernek, mi pedig legyőzzük Feröert, és Görögország marad az utolsó, akkor mi foglalhatjuk a szállást Franciaországban.


548742621

Tetszik, nem tetszik, az utolsó körben nagyon kell szurkolnunk a spanyoloknak!


A pótselejtezőre kényszerülő, többi harmadik helyezett csapatot az UEFA-együttható alapján 4-4 kiemeltre és nem kiemeltre osztják, majd négy párba sorsolják. A kiemeltek játszhatják hazai pályán a visszavágókat. Amennyiben a horvátok jutnak ki egyenes ágon, és a fenti nyolc csapat lesz a többi 3. helyezett, akkor a magyar válogatott kiemelt lesz, mert jelenleg csak Ukrajna, Horvátország és Svédország előzi meg a rangsorban. Minden további kiderül a 9. és 10. fordulóban október 8. és 13. között.


Lafferty, Kyle

Még a második helyre is odaérhetünk


Egészen elképesztő, de még a 2. helyről sem kell lemondanunk, ami annak köszönhető, hogy a finnek még látnak reális esélyt arra, hogy utolérjenek bennünket a 3. helyen, így egészen biztos, hogy október 8-án Bukarestben inuk szakadtáig fognak küzdeni Bukarestben. És ha nyernek – mi pedig legyőzzük Feröert –, akkor máris a 2. helyről vághatunk neki az athéni túrának, miután Romániával szemben jobb az egymás elleni eredményünk (1-1 idegenben, 0-0 itthon). Velünk egy időben, az utolsó játéknapon (október 11-én) a románok Feröeren lépnek majd pályára.