Mégsem a maláj gép fekete dobozából jönnek a jelek?

Fotó: Europress/Getty Images/Rob Griffith / Europress/Getty Images/Rob Griffith

-

Ellentmondásba került egymással az ausztrál miniszterelnök és a maláj gép utáni keresés vezetője: előbbi azt állította, biztosan a gép fekete dobozából származnak az eddig észlelt jelek, míg a kutatás vezetője szerint nem, és ezért nincs is fordulópont a keresésben.


Míg a korábbi hírek arról szóltak, hogy a kutatók és Tony Abbott ausztrál kormányfő biztosak abban, hogy az eltűnt maláj utasszállító jeleit észlelték, addig az újabb híradások Angus Houstont, a keresés vezetőjét idézték. „Valószínűtlen, hogy (az észlelt jelek) kapcsolatban vannak a gép fekete dobozával” - mondta a tábornok a CNN szerint. Houston úgy folytatta, nincs áttörés a gép utáni kutatásban, a jelek további vizsgálata folyamatban van. Az amerikai hírportál megjegyzi, nem világos, melyik észlelt jelzés alapján mondta Abbott, hogy azok a gép fekete dobozából érkeznek. A legutóbbi, ötödik jelet csütörtökön érzékelték, előtte négyet a múlt héten fogtak be. A maláj gép utáni kutatás harmincöt napja folyik, és ennek azért van jelentősége, mert a fekete doboz harminc napig sugároz jeleket, utána lemerül. Jeleket keres a Bluefin 21 nevű amerikai robot-tengeralattjáró is, de ez a berendezés hatszor lassabban tud átfésülni egy adott területet, mint az Ocean Shield nevű ausztrál hajó vontatta jelvevő.


Talán csak artikulálni próbálnak?

Hogy mit akar, mit akarnak a végtelentől a felénk zuhanó, a felhőkből felénk áradó, a füleinkbe áramló jelek? Talán sikítanak ezek a jelek? Talán csak artikulálni próbálnak? Próbálják körülrajzolni, azt, hogy mit is akarnak, azt, hogy miből áll az életük?
Vágtázó Halottkémek: Égi jelek élete