Mégsem szívatja meg Budapest az autósokat

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Tarlós István utasította a közterület-felügyelőket, hogy ne bírságolják meg azokat az autósokat, akik éppen jegyet vesznek.


„Utasítottam a fővárosi közterület-felügyelőket, hogy Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják azokat az autósokat, amelyeknek amiatt nincs a szélvédőjük mögött jegy, mert éppen megvásárolják azt” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.


Tarlós István elismerte, hibáztak, mert nem fogadták meg a Kúria határozatának indokolásában szereplő felhívást, hogy a visszaélések visszaszorítására találjanak „törvényes megoldást”.

A főpolgármester ezt azok után jelentette be, hogy februárban a Fővárosi Közgyűlés a Kúria döntésére reagálva döntött úgy, hogy ezentúl nem lehet a parkolójegy utólagos bemutatásával elkerülni a büntetést. Vagyis eltörlik a parkolás és a parkolószelvény megváltása közötti ötperces türelmi időt, és azt a kifogást sem fogadják el, hogy az autósnak volt parkolójegye, csak elfelejtette a szélvédő mögé rakni.

Pénteken a főpolgármester a döntést azzal magyarázta, hogy a rosszhiszemű autósokkal szemben próbálnak megoldást találni, míg a jóhiszemű autósokat a változtatás után csak „szerény módon fenyegeti” a büntetés veszélye, hiszen az ellenőröket nem biztatják indokolatlan szigorúságra. A Magyar Nemzet szerint a parkolójegy utólagos bemutatásával az autósoknak mindössze 10-15 százaléka élt az elmúlt hónapokban.