Mégse akart magzatokat árusítani az amerikai abortuszvédő szervezet

-

A republikánusok nekiugrottak egy abortuszokat végző szervezetnek, de kiderült, az egész alapja egy manipulált videó.


Korábban megírtuk, hogy a Planned Parenthood (PP) abortuszvédő szervezet egy olyan gyanúsítás érte miszerint az egyik igazgatójuk, Dr. Nucatola pénzért magzatszerveket adna el.


Később a szervezet elnöke, Cecile Richards visszautasította azokat a vádakat, hogy ők kereskednének a szervekkel, mindenesetre elnézést kért beosztottjának mondataiért.


A mi elsődleges célunk, hogy könyörületes ellátást nyújtsunk.A videóban az egyik munkatársunk úgy beszélt, hogy az nem tükrözte ezt a szándékunkat. Ez elfogadhatatlan, és személyesen is elnézést kérek.

A videó megjelenése után a republikánusok több elnökjelöltje és vezetője is azonnal vizsgálatot sürgetett, és azt, hogy a PP-től vonják meg a szövetségi támogatásokat. Már ekkor is úgy nyilatkozott a kongresszus egyik republikánus tagja, Ann Wagner, hogy ez „a legszörnyűbb és szívszorítóbb videó”, amit életében látott, de szerinte megalapozatlanok azok az állítások, hogy a PP magzatok testrészeivel vagy szöveteivel kereskedne.


Aztán arra is fény derült, hogy a videót úgy vágták össze, hogy félreérthetők legyenek az igazgató szavai. A hosszú verzióból kiderül ugyanis, hogy Dr. Nucatola sem kereskedni nem akart, sem törvénytelen dolgokat véghezvinni. Hanem olyan törvényes módról beszélt, amelyben tudományos célra használhatják fel a magzatok testrészeit, szöveteit. Ezeknek van költségbeli vonzatai is, például a szövetek átszállítása az egyik helyről a másikra.

Cecile Richards, a PP elnöke azt is elmondta, nem ez az első, hogy a republikánusok célkeresztjébe kerülnek, de nem szabad elfelejteni, hogy „minden 5 nőből 1-nek volt köze a PP-hez”. Évente átlagosan 300 ezer abortuszt végez el a szervezet.