Megrohamozták a tüntetők a Roszatom épülő finn atomerőművét

Forrás: FENNOVOIMA

-

Atomenergia-ellenes tüntetők betörtek kedden Finnországban egy olyan atomerőmű építési területére, amelyhez az orosz Roszatom cég szállítja majd a reaktort.


A demonstrálók a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulójára időzítették akciójukat. A rendőrség közlése szerint mintegy félszáz tüntető gyűlt össze a leendő észak-finnországi atomerőmű elé, és tízen hatoltak be az építési területre. Mások lefeküdtek az építkezéshez vezető útra. A rendőrség 40 tüntetőt őrizetbe vett. A demonstráció alatt a munkák tovább folyhattak a finn Fennovoima nukleáris cég építkezésén.


„Emlékeztetni akarjuk az embereket arra, hogy a csernobili atomerőművet a Roszatom elődje építette. Nem üzletelnék senkivel, akinek ilyen múltja van" – mondta Venla Simonen, a Stop Fennovoima nevű tiltakozó csoport szóvivőjeként telefonon a Reuters brit hírügynökségnek.

A csernobili katasztrófa idején Finnországnak is kijutott a radioaktív felhőkből: a szél Csernobil felől Skandinávia felé fújt, ahol megemelkedett a sugárzási szint. Az atomerőművi baleset miatt egy teljes évtizedre leálltak Finnországban az atomenergetikai fejlesztésekkel. A Fennovoima erőművének tervét sok finn ellenzi, mert az orosz beszállítás révén szorosabbra fonódna az energetikai kapcsolat az EU-tagállam Finnország és Oroszország között annak ellenére, hogy az ukrán válság miatt feszültség van a Nyugat és a Kelet között. A Roszatomnak 34 százalékos része van a 7 milliárd eurós beruházásban. A reaktor szállításán túl a létesítmény finanszírozását is az orosz állami cég intézi.

Az erőműnek 1200 megawattos reaktora lenne, és a tervek szerint 2024-ben kezdené meg az áramtermelést. Ez lenne Finnország hatodik atomerőműve.