Megrohamozták a bevándorlók a La Manche csatornát

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-


Péntek éjjel le kellett állítani a La Manche csatorna alatti alagút vonatforgalmát, miután százötven Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorló megpróbált feljutni a teherszállító szerelvényekre.

Az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye szóvivője szerint éjjel fél tizenegy körül „mintegy 150 migráns mászott át a kerítéseken, bejutva azokra a rakodóperonokra, ahonnan az autókat szállító speciális szerelvényeket indítják”.

Az eset ismét jelentős torlódást okozott a Csatorna-alagút kamionforgalmában, amelyet csak több mint két óra elteltével sikerült újraindítani, miután a rendőrség átvizsgálta a térségben várakozó összes vagont.

A környéken továbbra is nagy számban várakoznak az Európába csempészett, többnyire afrikai fiatalok.

Az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság képviselője szerint az illegális bevándorlók behatolásai mindennapossá váltak, annak ellenére, hogy a társaság jelentősen megerősítette a létesítmény őrzését.

Négy nemzetközi segélyszervezet a héten indított „sürgősségi humanitárius akciót” a La Manche csatorna partján fekvő Calais-ban. A közleményük szerint itt „óriási humanitárius válság” fenyeget mintegy háromezer, egy illegális szeméttelepen élő bevándorlót.

A francia és a brit belügyminiszter csütörtökön állapodott meg abban, hogy jobban összehangolják az embercsempész-hálózatokkal szembeni küzdelmet. Közös erőfeszítéssel igyekeznek eltántorítani az Afrikából és Közel-Keletről érkező illegális bevándorlókat attól, hogy teherautókban elbújva próbáljanak átjutni a La Manche csatornán keresztül Nagy-Britanniába.