Megrohamozták a menekültek a Németországba induló vonatokat

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Különvonatokat nem indítanak a németek, a nyugatra induló vonatok viszont tömve vannak menekültekkel.


Steffen Seibert német kormányszóvivő Twitter-oldalán cáfolta az ARD német állami televízió hírét, miszerint Németország chartervonatokat indítana Magyarországról azoknak a szír menekülteknek, akik náluk akarnak letelepedni. „Nincsenek különvonatok”, és „az uniós jog érvényes”, amely szerint „aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást” – közölte Seibert.


Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy „tudomásunk szerint kacsáról van szó”.A Nyugati pályaudvaron mindenesetre tele vannak menekültekkel a Münchenbe induló vonatok, jelentette munkatársunk, az Origo pedig arról ír, hogy a Keleti pályaudvarról eltűntek a rendőrök, és hét órától szabadon felszállhatnak a menekültek a nyugatra tartó vonatokra. Százak rohamozzák a RailJeteket, de még így is ezren várnak, hogy felférjenek majd valamelyikre. A menekültek úgy tudják, hogy most „határozatlan ideig” szabadon elhagyhatják az országot, és nem is szedik le őket a határig a vonatokról – írta az Origo, amely menekültektől azt hallotta, Angela Merkel rászólt Orbán Viktorra, ezért változott a rendőrök hozzáállása.


Az M1 tudósítója szerint óriásik a sorok a Keleti jegypénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt. Magukat szíreknek vallókkal is beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal.

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Úti okmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek – tette hozzá a szóvivő.


Megkerestük a kormányszóvivőt és a rendőrséget is, hogy valóban szándékosan változtattak hozzáállásukon. Egyelőre még nem válaszoltak.