Megrendezett balesetben akartak végezni Kim Dzsong Unnal

Fotó: MTI/EPA/KCNA / Yonhap

-

Dél-Korea állítólag a szigorú biztonsági intézkedések miatt tett le a tervről.


Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eltávolítására és a nyomok eltüntetésére – írja az Aszahi Simbun. A lap forrása – Pak Gun Hje észak-koreai politikájának ismerője – azt mondta: a lehetőségek között a phenjani rezsim vezetőjének meggyilkolására is szerepelt.

Miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai rezsimváltásról szóló dokumentumot, a végrehajtással pedig a Nemzeti Hírszerzési Szolgálatot bízta meg. Bár a terv nem ismert részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsong Un lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is.

Külön figyelmet fordítottak a szöuli szálak eltüntetésére, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye.

Az összeesküvők egy megrendezett vízi vagy szárazföldi balesetben akartak végezni a phenjani rezsim vezetőjével, de a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem sikerült megvalósítani a küldetést.

Pak Gun Hjét igerelték, hogy Észak-Korea tavaly januárjában és szeptemberében nukleáris teszteket hajtott végre, beszédeiben ezért kezdte bírálni Kim Dzsong Unt. A korrupciós botrányba keveredett és lemondatott elnök az észak-koreai népet sosem tekintette ellenségének – mondta a japán lap forrása.

A májusban megválasztott elnök, Mun Dzse In választási ígéretei között az is szerepelt, hogy keresni fogja a párbeszédet Észak-Koreával.