Megrázó videó került elő a lelőtt maláj gépről

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET / AFP / DOMINIQUE FAGET

-

Egy éve, július 17-én lőtték le feltehetően oroszbarát felkelők Ukrajna felett a Malysian Airlines MH17 járatát, 298 emberrel a fedélzeten. Az ügyben azóta is folyik a vizsgálat, az évfordulóra pedig egy korábban ismeretlen videofelvétel került elő, amelyen a felkelők megérkeznek a géphez és átvizsgálják az utasok holmiját.


A 17 percből nyilvánosságra hozott kicsit több, mint 4 percnyi felvételen nem hangzik el semmi, amiből biztosan tudni lehetne, hogy ki lőtte le a gépet.

A lezuhant géphez érkező férfiak átkutatják az utasok csomagjait, és megállapítják, hogy civilekről van szó. Hallatszik, ahogy felteszi valaki a kérdést: ki adott erre a területre repülési engedélyt?

Ezen kívül szó van arról, hogy civilek látták, amint az egyik pilóta kúszva hagyta el a helyszínt, és a felvétel végén elhangzik, hogy összesen 5 ejtőernyős ugrott ki a gépből, amire egyébként mostanáig nem utalt semmi.Az állítólag a felkelők donyecki bázisáról kicsempészett videót a sydney-i Daily Telegraph szerezte meg, és a tragédia egyéves évfordulóján hozták nyilvánosságra. A felvételt a lap szerint a felkelők készítették, mivel először azt hitték, az ukrán légierő gépét lőtték le. Mint írják, az egyik képkockán tisztán látszik, hogy az egyik férfi gallérján a szakadárok által kikiáltott, senki által el nem ismert állam, a Donyecki Népköztársaság azonosítója van.

Tony Abbot ausztrál miniszterelnök „atrocitásnak” nevezte a tragédiát, kijelentve, hogy az „semmi esetre sem volt baleset”. Lehet, hogy nem tudták, hogy utasszállítóra lőnek, de szándékosan lőttek le egy nagy repülőgépet, mondta.
Az ausztrál külügyminiszter, Julie Bishop pedig pénteken úgy nyilatkozott, hogy „rosszul lett”, amikor megnézte a felvételt, amely egybecseng az egy évvel korábbi feltételezéssel, miszerint föld-levegő rakéta találta el az utasszállítót.

Az utasszállítón, amelyet az orosz határtól mindössze 40 kilométerre lőttek le, 298-an utaztak. Az utasok többsége holland állampolgár volt, de 38 ausztrál is ült a Boeing 777-en. A tragédiát senki nem élte túl. Egy év alatt még mindig nem derült ki, hogy ki lőtte ki a rakétát: Kijev szerint a felkelők, akiket Moszkva látott el fegyverekkel, Oroszország viszont az ukrán légierőt hibáztatja.