Megrázó élmény volt a holokamuzó nőnek a Páva utcai emlékközpont

Fotó: MTI / Marjai János

-

A bíróság kötelezte a látogatásra a Holokauszt Emlékközpontban. A 60 éves Amália azt mondta, csak egy hülye szójáték volt a kommentje, ami miatt erre ítélték, egyébként pedig MSZP-szavazó, csak Gyurcsány távozása miatt fordult a Jobbik felé.


Hagyjuk már ezt a holokamut, s különben is ha igaz is mi köze a férfinak nagyapja tetteihez???……

– írta 2014 novemberében egy hozzászóló az Origo.hu Facebook-oldalán egy olyan cikk alá, amely Rainer Höss magyarországi látogatásáról szólt. Höss az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolph Hössnek az unokája. A férfi az Élet Menete Alapítvány rendezvénye miatt jött Magyarországra, hogy felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy „nem történhet meg újra ugyanaz, aminek a második világháború alatt sem szabadott volna megtörténnie”.A per

A komment miatt a Tett és Védelem Alapítványhoz érkezett egy állampolgári bejelentés, majd az alapítvány feljelentése alapján indult büntetőeljárás.

Mint kiderült, a hozzászóló egy 60 éves szegedi nő, Amália volt, aki rokkantnyugdíjas és egy panelházban él. Elmondása szerint mindig is MSZP-s volt, de amikor Gyurcsány otthagyta a pártot, elkezdett „kacsintgatni” a Jobbik és Vona Gábor felé, mert tetszett neki a szókimondása. A náci eszmékkel azonban sosem értett egyet.

Már a bírósági tárgyalás előtt levelet küldött az alapítványnak, amelyben arról írt, megbánta a hozzászólását, és bocsánatot kér érte. A szegedi nő később a bíróságon is elismételte a levélben írtakat.

A Szegedi Járásbíróság ennek ellenére gyorsított eljárásban bűnösnek találta holokauszttagadásért, a beismerésre és megbánásra való tekintettel azonban nem látta szükségesnek büntetés kiszabását, egy év hat hónap időtartamra próbára bocsátotta, illetve különös magatartási szabályként előírta, hogy látogassa meg a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot. Ez utóbbit tette meg szerdán.

Amália a múzeumlátogatás után beszélt esetéről, amit azzal kezdett, ő sosem tagadta a holokausztot, a holokamu


csak egy hülye szójáték volt.

A nő Rainer Höss magyarországi látogatásáról szóló cikkhez szólt hozzá


A hozzászólást akkor írta, amikor még Jobbik szimpatizáns volt (azóta megint a baloldal érdekli), de MSZP-sként is megírta volna, mert „eléggé elterjedt ez a szó”, és bele se gondolt, hogy ennek következménye is lehet.

Miután kiderült, hogy a kommentje miatt vádat emeltek ellene, nem lepődött meg, „nem gondoltam eltúlzónak a lépéseket”, mint mondja, mindig hit abban, hogy „a szeretet és a megbocsátás nagy dolog”.

Az ismerősei különbözőképpen reagáltak a hírre, volt, aki azt mondta, hogy megérdemelte, volt, aki az ellenkezőjét mondta neki. Két jó barátnője van, az egyik mindig is MSZP-s volt, „a másikat csak a hasa érdekli”, vele nem is nagyon beszélt erről.

Leginkább azonban az fájt neki, hogy nem hallgatott felnőtt gyerekeire, akik már előtte mondták neki, hogy ne kommentezzen annyit. Az ügy kirobbanása óta már kevesebbet használja a Facebookot, de néha még mindig hozzászól bejegyzésekhez.


Például néhány napja történt, hogy Kovács László ismét megnősült. Én meg alákommenteltem, hogy lehet, hogy már idős, de még mindig jobban néz ki mint az Andy Vajna.

A múzeumlátogatásról azt mondta, „megrázó élmény volt, azon csodálkozom, hogy még mindig nem tanultunk belőle, de ahogy most áll a világ, ne is lepődjünk meg rajta”. A szegedi zsinagógában járt már egyszer, de most úgy fogalmazott: „szőr állt fel a karomon, amikor az emberi csontokat és a halott gyerekeket láttam”.


Amália azt mondta, az országgyűlési választásokon nem szavazott, az önkormányzatin igen, Botka Lászlóra. Szerinte Szegeden nagyon jók a szociális ellátások, és az egészségügy is jó, neki se kellett sokat várnia a két csípőműtétje előtt. Ekkor mondta azt is, nagyon sajnálja azt a sok száz menekültet, akit látott szerda reggel is a város pályaudvarán, főleg a kisgyerekeket.


A Tett és Védelem Alapítványnak nem ez volt az egyetlen feljelentése holokauszttagadás miatt, most is 10-15 ügyük van, de a legtöbb nem zajlik le ilyen gyorsan, sokszor két évig is elhúzódnak. A beszélgetésen Pásztor Tibor, a Tett és Védelem monitoring vezetője azt mondta, nem ez az első eset, hogy valakit azzal is büntetnek, hogy menjen el a Páva utcai emlékközpontba. Az alapítvány szerint a múzeumlátogatás vagy egyes könyvek elolvastatása a legjobb megoldás, amit a bírók megtehetnek ilyen ügyekben.

Hozzátette, az esetek 99 százalékában nem olyan emberekkel találkoznak, mint Amália; 99 százalékuk a szélsőjobbos szubkultúrához tartozik.