Megpuccsolták a puccsista kormányt Burkina Fasóban

Fotó: AFP / AHMED OUOBA

-


Mamadou Bamba alezredes


Az átmeneti kormány intézményeinek feloszlatását és választások szervezését jelentette be csütörtökön a nyugat-afrikai Burkina Fasóban az elnöki biztonsági ezred, amely előző nap őrizetbe vette az elnököt és a kormány tagjait is.

Az állami RTB televízióban Mamadou Bamba alezredes egy általa Demokrácia Nemzeti Tanácsának nevezett testület nevében bejelentette, hogy "felszámolták az átmenetről letérő rezsimet".

"Az átmenet elnökét megfosztották tisztségeitől, és feloszlatták az átmenet kormányát, valamint az átment nemzeti tanácsát (a törvényhozást)" - mondta Bamba.

Burkina Fasóban a tervek szerint októberben tartottak volna választásokat, a tavaly novemberi katonai hatalomátvételt követő átmeneti állapot lezárása és a demokráciához való visszatérés céljával.

Az átmeneti parlament elnöke, Cheriff Sy a francia RFI rádió kérdésére államcsínynek minősítette a történteket, és felszólította a nyugat-afrikai ország lakosságát, hogy szálljon szembe ezzel a hatalmi visszaéléssel.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felháborítónak nevezte a történteket, és a világszervezet Biztonsági Tanácsához hasonlóan az őrizetbe vett tisztviselők azonnali szabadon bocsátását követelte.