Megölték Mexikó egyik vezető újságíróját

Fotó: AFP / OMAR TORRES

-

A helyi lapok inkább öncenzúrát gyakorolnak, mert tartanak a drogkartellektől.


Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A szervezett bűnözésről szóló tudósításairól ismert Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték.

A La Jornada újságírójának, az AFP francia hírügynökség munkatársának meggyilkolása megdöbbentette a hatóságokat – mondta a helyi ügyész, Juan José Ríos. A Riodoce hírportál alapítójának családtagjait és kollégáit védelem alá helyezték.

Az 50 éves Valdez a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt a régióban. Sinaloában működik az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín "El Chapo" Guzmán azonos nevű drogkartellje. Valdeznek több könyve is megjelent a témáról.

A nemzetközi szakmai szervezet, a CPJ szerint Valdez az utóbbi időben aggódott biztonsága miatt. A mexikói kormány elítéli Valdez megölését – írta a Twitteren Enrique Pena Nieto elnök.

A La Jornada másik munkatársa, Miroslava Breach ellen alig hat hete követtel el merényletet Chihuahua államban. A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és nem ír a szervezett bűnözésről. Az Articulo 19 nevű újságíró-szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a CPJ világviszonylatban az egyik legveszélyesebb országnak tart az újságírók számára.

Az erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.