Megölték az Iszlám Állam amerikai katonáját

Fotó: MTI / Halid Mohamed

-

Rakétákkal támadtak az irakiak, 65 terroristával végeztek


Az Irak nyugati részén lévő el-Anbár tartományban megölt szélsőségesek között több parancsnok volt, egyikük amerikai állampolgársággal is rendelkezett. A támadások az Iszlám Állam négy állását célozták Anbár tartomány nyugati felében.

Anbár tartományi székhelyén, Ramádiban a kormánycsapatok közel 600 szélsőségest kerítettek körbe. A tartományi tanács egy tagja úgy nyilatkozott, hogy a terrorszervezet bekerített sorkatonái javarészt irakiak, míg meggyőződése szerint vezetőik - arab országokból és Európából származó - külföldiek, akik régóta elhagyták Ramádit a szomszédos Szíria irányába.


Az Iszlám Állam még a tavaly nyári jelentős offenzíváját megelőzően, már közel két éve bevette magát a döntően szunniták lakta Anbár tartományba, majd idén májusban egy újabb támadás során elfoglalta Ramádit is. A tartomány mintegy 80 százaléka van jelenleg a szélsőségesek kezén.


Október elején az iraki kormányerők - saját adataik szerint - több mint 30 ezer iraki katonával és az őket támogató közel 5 ezer főnyi milíciával indítottak támadást Anbárban. Az iraki biztonsági erők hónapok óta próbálják visszafoglalni a nyugati tartományt a dzsihádistáktól, egyelőre sikertelenül.