Megölték az al-Kaida egyik veterán vezetőjét

-


Az amerikai hadseregnek valószínűleg sikerült megölnie az al-Kaida terrorhálózat egyik veterán észak-afrikai vezetőjét, Mohtar Belmohtart - derült ki a nemzetközileg elismert líbiai kormány és a Pentagon bejelentéséből. Belmohtar egy bombatámadásban vesztette életét Líbia keleti részén.

Az észak-afrikai Magreb-országok és a Száhel-övezet leghírhedtebb dzsihádistájának számító Belmohtar nevéhez fűződik az algériai ain-amenászi gázmező 2013. januári megtámadása, amely legalább 35 túsz, köztük három amerikai állampolgár és 32 terrorista halálával végződött.

Az Afganisztánt is megjárt Mohtar Belmohtar évek óta az Egyesült Államok által leginkább keresett terroristák közé tartozik, és már többször keltették halálhírét. Az ain-amenászi terrortámadás mellett az amerikai szövetségi hatóságok vádat emeltek ellene az al-Kaida támogatására szőtt összeesküvés és tömegpusztító fegyverek használata miatt is, és ötmillió dolláros (mintegy 1,4 milliárd forint) vérdíjat tűztek ki a 40-es éveiben járó, "félszemű" sejkként is ismert Belmohtar fejére.