Megoldották: első naptól meglesz a kétharmada a Fidesznek

Fotó: MTI/Oláh Tibor

-

Az összes parlamentbe jutott kormánymegbízott megbízatása megszűnik, vagyis nem lesz összeférhetetlenségi akadálya a kormánypárti kétharmadnak már a keddi alakuló országgyűlési ülésen sem – tudta meg a VS.hu. Eldőlt az is, hogy a kormánypárti polgármesterek a jogi rendezésig sem vesznek fel dupla fizetést. Ez a korlátozás viszont a leendő kormánytag-képviselőket nem érinti.


A megyei, illetve fővárosi kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak közül tízen jutottak be az Országgyűlésbe – heten egyéniben, hárman pedig az országos listáról. A vonatkozó törvények szerint a két poszt összeférhetetlen, vagyis nem lehet valaki képviselő, amíg kormánymegbízott. Ez utóbbi megbízatás azonban automatikusan csak az új kormány megalakulásakor szűnik meg, ami június elejére várható. Vagyis ha nem tennének semmit, a kormánypártoknak a szükséges kétharmadnál tízzel kevesebb szavazata lenne az Országgyűlésben júniusig, ami akár gondot is okozhatott volna. De nem okoz, mert a VS.hu által megkérdezett összes kormánymegbízott-képviselő megerősítette, hogy vagy már megszűnt a megbízatása, vagy mindenképpen megszűnik még keddig, így nem lesznek összeférhetetlenek és biztosított lesz a kormánypárti kétharmad. Információink szerint a tíz távozó kormánymegbízottat a kormányhivatalok főigazgatói helyettesítik, utódjaikról pedig majd az újonnan felálló kormány illetékes minisztere dönt.


A 10 érintett kormánymegbízott:


Az önkormányzati politikusok is rosszul járnak

A Fidesz javasolni fogja az országgyűlési törvény módosítását, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben. Rogán Antal frakcióvezető szerint erre azért van szükség, mert az országgyűlési törvény jelenleg pontatlan, így azok a polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget is viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig (ősztől a két tisztség jogilag is összeférhetetlen lesz – részletesen lásd alább) továbbra is két díjazást vehetnének fel. Ezt azonban a Fidesz frakciója nem tartja elfogadhatónak. Ennek hangsúlyozására hétfői ülésén arról is döntött, hogy a párt minden polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget is betöltő parlamenti képviselője május 6-tól lemond önkormányzati juttatásáról. Annak érzékeltetésére, hogy ez mekkora „érvágás”:

Kósa Lajos 550 ezret, Rogán Antal maga pedig 632 ezer forintot keres polgármesterként.
Ha pedig a törvénymódosítás is életbe lép, a szocialisták szegedi polgármestere, Botka László 600 ezer 800 forinttal keres majd kevesebbet, mint most. A mostani döntés, illetve a tervezett törvénymódosítás ugyanakkor nem vonatkozik a kormánytagokra, így aki a képviselők közül kormányzati tisztséget tölt be, akkor az azzal járó juttatást felveheti a jövőben is.


Ősztől teljesedik ki az összeférhetetlenségi szabályozás

Az országgyűlési képviselői, illetve a polgármesteri vagy közgyűlési elnöki poszt ősztől lesz végképp összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel. Erről még az előző ciklusban döntöttek a Fidesz javaslatára. Ez alapján sok politikusnak döntenie kellett az általa vezetett város vagy kerület, illetve a parlamenti képviselőség között. (Kocsis Máté a IX. kerület, Pokorni Zoltán a XII. kerület, Cser-Palkovics András pedig Székesfehérvár vezetéséről nem mondott le a képviselői mandátumért.) Akik azonban a képviselőséget választották és be is jutottak a parlamentbe, azok az őszi önkormányzati választásig még maradhatnak polgármesterek vagy közgyűlési elnökök. Ennek egyik oka, hogy ne kelljen időközi választásokat kiírni az érintett településeken az őszig hátralevő rövid időre.