Megnyitják a dél-balatoni vasútvonalat

Fotó: MÁV / MAV Zrt.

-

Június 16-án pénteken este félbeszakítják a felújítást a dél-balatoni vasútvonalon, és újra lehet használni a Fonyód-Kaposvár vonalat is.


Feloldják a vágányzárat a Szántód-Balatonszemes és a Fonyód-Kaposvár közti szakaszokon a nyári szezonra - mondta Witzmann Mihály országgyűlési képviselő. A balatonszemesi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatót, ahol jelenleg is folynak a munkálatok. A két 53 kilométeres szakasz még nincs kész, a teljes körű felújítás 2018 őszére érhet véget. A fejlesztések 73 milliárd forintba kerülnek, ennek 85 százalékát uniós támogatásból fedezik. A Lepsény-Szántód szakaszt már korábban felújították, ez 30 millió forintba került.
Somodi László, a NIF Zrt. igazgatója elmondta, nyáron is dolgoznak a munkások a vonalon, de ez a biztonságos közlekedést nem akadályozza. Szántód és Balatonfenyves között már kicserélték a síneket, Balatonfenyves és Balatonszentgyörgy között pedig ősztől kezdenek neki.


Budapest-Nagykanizsa 3 óra alatt

Az új pályának köszönhetően a menetidő is csökkenni fog. Kaposvárról Fonyódra eddig 75-80 perc alatt lehetett eljutni, ez most 55 percre csökken. A teljes felújítást követően Budapestről Keszthely 2 és fél óra alatt, Nagykanizsa pedig 3 óra alatt érhető el vonattal.
Nem csak a síneket cserélik, új magas peronokat is kapnak az állomások, ahonnan könnyebb lesz felszállni a vonatokra. A pálya mellé zajvédő falakat építenek ki, hogy kellemesebbé tegyék a környéken lakók életét.