Megnyílt Churchill titkos alagútrendszere Doverben

Fotó: Dan Hogben

-

A második világháborús alagút 23 méter mélyre van leásva Dover fehér tengerparti szikláinak mélyén. Winston Churchill utasítására száz nap alatt építették ki az alagútrendszert.


A Fan Bay Deep Shelter névre hallgató föld alatti labirintushálózatra valójában pár évvel ezelőtt bukkantak rá a britek műemlékvédelemért felelős szervezetének, a National Trustnak munkatársai. A 23 méter mélyen fekvő alagutak azonban csak most nyíltak meg a nyilvánosság számára.

Az alagutak nagy része jó állapotban van, többségük megőrizte az alagutakat kiásó munkások, és később az itt menedéket kereső emberek falfeliratait is.Noha az alagutakat a második világháborút követően nem használták, de azért a későbbi vandalizmusnak mutatkoznak nyomai a földbe vájt járatok falain. Például a világháború alatt használt, beépített mosdókat az 1970-es években lebontották, de megmaradtak azok a vicces feliratok, amelyek mind a mai napig jelzik, hogy hol voltak a vizes blokkok, és, hogy kényszer esetén, miként volt illő a WC használata: „Ha ebbe a terembe lépsz, a papírt használd, ne falat. Ha nincs papír, húzd végig az üleped a padlón”.