Megnyílt a világ első, megerőszakolt férfiakon segítő klinikája

Fotó: Thinkstock / Cabezonication

-

Stockholmban. Minden párt üdvözölte a nyitást.


Eddig példátlan bejelentéssel került a figyelem középpontjába egy svéd kórház: szexuális támadást átélt férfiaknak hoztak létre külön sürgősségi segítő részleget, írja a The Local svéd újság. A klinikát a nőknek szóló hasonló célú osztályról mintázták, jogi, orvosi, pszichológiai szakértők segítenek a hozzájuk fordulóknak. A kezelés ingyenes, közpénzből történik.

A nyitásért kampányoló Liberális Párt szóvivője, Rasmus Jonlund azt mondta, kutatásaik szerint ilyen sehol a világon nincs még.

A nyitást üdvözölte a liberálisok városházi középjobb koalíciós partnere, a Mérsékelt Párt, valamint a kereszténydemokraták és a Centrumpárt is.

Svédország élen jár a nemi megkülönböztetések megszüntetéséért vívott küzdelemben, a svéd nyelv hivatalos szótárába idén tavasszal került be a gendersemleges személyes névmás, a Hen.

Hogy férfiak is lehetnek erőszak áldozatai, az utóbbi években kezd megjelenni a köztudatban. 2012-ben az FBI módosította a nemi erőszak definícióját úgy, hogy kivette belőle, hogy az áldozat nő.

Előtte az amerikai egészségügyi hivatal szerint a nők 19, a férfiak 1,7 százaléka mondta, hogy szenvedett el nemi erőszakot, a változás után 44 és 23.4 százalékos eredmény mutatkozott.

A férfiak 7 százaléka mondta, hogy "behatolásra kényszerítették", amibe beleértendő a vaginális és orális behatolás is. A szexuális molesztálást elszenvedő férfiak csaknem felének nő volt a támadója.