Megnyílt a magyar pavilon a Velencei Biennálén

-

Fenntartható identitás címmel nyílt meg Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor kiállítása csütörtökön az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a Giardini parkban.


Egy térinstallációról van szó, amely hosszú fóliacsövek rendszeréből áll, a csövekben pedig fehér golyók gurulnak, amiket ventilátorok mozgatnak.


„Az áttetsző csövekben ide-oda mozgó fehér golyók a kollektív és individuális identitásformálásokra hívják fel a figyelmet. Az installáció része egy nagyméretű, folyamatosan felfújódó és leeresztő, áttetsző fóliapárna, amelynek lélegzést imitáló pulzálása az éltető mozgásra utal” – hangzott el az alkotás magyarázataként a megnyitón.

A látogatókat is bevonják a projektbe, nagy, fekete táblákra krétával saját gondolataikat is felírhatják, amiket aztán képeslapon vagy egy kihelyezett iPaden tovább is küldhetik ismerőseinknek. Természetesen a kiállítás után szelfizhetnek is.„Fontos lenne, ha Magyarországon végre meglelnénk nemzeti identitásunk egészséges egyensúlyát, valamint kulturális identitásunk nem tévesztene szerepet. Hogy a magyar képzőművészet szekértáborainak identitása, esetleg annak keresése, vagy a tagadás fenntartható-e" - fogalmazott Balatoni Mónika, a magyar kiállítás nemzeti biztosa.


Idén összesen 90 ország vesz részt a Velencei Biennálén, a magyarok jelenléte az 1895-ös kezdetek óta folyamatos - emlékeztetett megnyitó beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A magyar pavilon a Giardini parkban szecessziós stílusban 1909-ben épült fel.

A biennále kiállításai a Giardini parkban, az Arsenaléban és a város számos helyszínén szombattól november 22-ig látogathatók a nagyközönség számára.