Megnyerte a főváros az MKB elleni Bálna-pert

Fotó: Vs.hu/Balkányi László / Vs.hu/Balkányi László

Döntött a Kúria: a főváros megnyerte a Bálna-pert a Magyar Kereskedelmi Bankkal (MKB) szemben. Budapest jelentős összeget, 7,5 milliárd forintot nyert vissza.


„A Bálnával kapcsolatos pert megnyerte az önkormányzat, ismét komoly pénzeket nyertünk vissza. Ez a város szempontjából fontos és pozitív hír” - így értékelte hétfői sajtótájékoztatóján Tarlós István a Kúria döntését, amely elutasította az MKB fővárosi önkormányzat elleni keresetét. Az MKB a Bálna-beruházás miatt fordult bírósághoz korábban, 25 millió euróra perelte a fővárost. A főpolgármester ismertetése szerint a Kúria hatályon kívül helyezte a Pécsi Ítélőtábla döntését, ezáltal az MKB nem követelhet semmit a fővárostól, és új per sem indítható. Budapestnek nem keletkezett adóssága a Bálna kapcsán - hangoztatta Tarlós.


Elhúzódó építkezés és pereskedés - a Bálna-ügy előzményei

A Duna-parti Közraktárak helyén tavaly november 8-án nyílt meg a Bálna Budapest kulturális és kereskedelmi központ (korábban CET). Az építkezést eredetileg 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A beruházó Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a  bankgarancia lehívása miatt; 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést. A Pécsi Törvényszék tavaly márciusban, majd a Pécsi Ítélőtábla szeptemberben érvényesnek ismerte el a főváros, az MKB Bank és a Porto Investment által 2008-ban kötött háromoldalú kontraktust. Eszerint a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni a banknak a beruházással kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló pénzügyi adósságot - nettó 28 millió euró, mintegy 7,5 milliárd forintot. A vesztes pert követően fordult a főváros tavaly novemberben a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel. Ezt zárja le a mostani döntés.