Megnéztük, mennyibe fáj szlovákra cserélni a vasárnapi Tescónkat

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Átírhatja a határ menti bevásárlóturizmust a magyarországi boltok vasárnapi bezárása. Szlovákiából eddig különösen sokan jártak át, de az ottani boltok most visszacsábíthatják elpártolt vevőiket. Szlovákiában vasárnap is nyitva maradhatnak az üzletek, és jól irányzott akciókkal előnyt kovácsolhatnak a magyar szigorításból.


Több mint egy éve 300 forint felett tartja magát az euró, és a gyenge forint kedvez az északi határ mentén működő magyar üzleteknek. A közelben lakó szlovákok inkább Magyarországon intézik nagyobb bevásárlásaikat, a határ szlovák oldalán lévő boltokban pedig az elmúlt évekhez képest csökken a forgalom. Míg az Ipoly folyó bal partján fekvő balassagyarmati Tescóban folyamatosan hallani a szlovák nyelvet, addig a Szlovákiához tartozó jobb parti Slovenské Ďarmoty-ban (körülbelül fél kilométerre a magyar Tescótól) üresek az üzletek.

„A helyzet az euró bevezetése után kezdett el változni, és rosszabbodik, ha gyengül az árfolyam” – állítják a VS.hu által megkérdezett határ menti szlovák kisboltok tulajdonosai.


A magyarok már nem jönnek. Régebben szoktak itt sört venni, meg mást is, de most már nem éri meg nekik. A helyiek közül is kevesebben vásárolnak itt

– mondták még azelőtt, hogy Magyarországon életbe lépett a vasárnapi vásárlásról szóló tilalom.

A tapasztalatok szerint a legtöbb szlovák rendszámú autót hétvégén látni Észak-Kelet-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településein, például Sátoraljaújhelyen, de még egészen Miskolcon is, illetve Komárom/Esztergom környékén.


A szlovák bevásárló-turizmussal nemcsak a magyar kiskereskedők, de a magyar állam is jól jár, hiszen a 27 százalékos áfa a magyar költségvetésbe folyik be.

Ezt már Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára mondta a VS.hu-nak, aki attól tart, hogy az elmúlt évek kedvező tendenciája most biztosan megszakad.

Szlovákiában a szupermarketek a hét minden napján nyitva vannak minden városban és a nagyobb vidéki falvakban is. Tavaly ugyan a szlovák kereszténydemokraták kezdeményezték az üzletek vasárnapi és ünnepnapi zárva tartását, de a pozsonyi parlament ezt leszavazta. Bár a legutóbbi népszámlálás szerint a szlovákok több mint 70 százaléka keresztény (körülbelül 4 millióan), a vasárnapi bevásárlás teljesen természetes és megszokott dolog a számukra. A szlovákiai Sberbank elemzése szerint minden harmadik ember havonta legalább egyszer vasárnap vásárol be – a magyar határhoz közel élők ezt eddig nálunk is megtehették, főleg, hogy forintra számítva szinte minden olcsóbb Magyarországon.Nyerhetnek a szlovák kiskereskedők

Dávid Ferenc szerint a hazai üzletek vasárnapi bezárásából adódó forgalomcsökkenésnek érzékelhető hatása lesz a helyi boltok üzletmenetére és a teljes állami költségvetésre, még akkor is, ha a szlovák vásárlók esetleg átszervezik a bevásárlásukat a hét egy másik napjára.

„A forgalom átstrukturálódik, de egy pénteki bevásárlás kényelmetlenebbé válhat, mert az üzletekben tumultusok alakulhatnak ki” – érvel Dávid Ferenc. A vasárnapi tilalom szerinte a szlovák kiskereskedők malmára hajthatja a vizet, akik jól átgondolt akciókkal nemcsak a saját szlovák polgáraikat csábíthatják vissza, hanem új osztrák és magyar vásárlókat is odaszoktathatnak. Nem hirtelen vagy tömegesen, de folyamatosan. Szerinte ugyanis


a kereskedelem lélektani kérdés.

Szlovákia drágább

Kérdés, a pszichológia mennyiben oltja ki a racionális érveket. A jelenlegi árfolyam mellett ugyanis már egy kisebb alapbevásárlással is több ezer forintot spórolhatnak a szlovákok, ha átlépik a határt, és inkább forintban költik eurós fizetésüket. Legalábbis az általunk összeállított bevásárlókosár végösszege ezt adta, a határ mindkét oldalán előforduló Tesco online feltüntetett áraiból kiindulva.Az összehasonlítást persze nehezíti, hogy a Tescótól Szlovákiában és Magyarországon online megrendelhető termékek kissé eltérőek: bizonyos magyar sajtok például nincsenek a szlovák pultokon, és előfordul, hogy egy-egy élelmiszer más méretben, más kiszerelésben kapható. Az ugyanazon termékek szlovák és magyar árait összehasonlítva azonban egyértelmű a kép: 305 forintos eurónál sok mindent – kenyeret, olajat, cukrot, kávét, csokit, de akár háztartási szereket is – érdemesebb Magyarországon megvenni.


20 százalék árelőny

Torzíthatná a képet, ha Tesco és Tesco között országon belül eltérés lenne, de pont ennél az üzletláncnál ez nem gyakorlat. A magyarországi üzletekben egységes az árpolitika, vagyis Sátoraljaújhelyen és Győrben is ugyanannyiba kerülnek a dolgok, és mint a szlovákiai sajtóosztálytól megtudtuk, általánosságban ott ugyancsak ez a helyzet. A régiók között ugyan lehetnek különbségek a kínálatban, bizonyos termékeknél, például a pékárunál a helyi üzletvezető dönthet úgy, hogy a nap végén leáraz valamit, és a helyi akciókban is van némi mozgástér, de az összehasonlításunkat ez érdemben nem befolyásolta, mivel sehol sem akciós termékeket válogattunk össze.

Konkrét kosarunknál tehát elég egyértelmű a végeredmény: a mostani 305-ről körülbelül 245 forintig – 20 százalékot – kellene gyengülnie az eurónak a forinttal szemben ahhoz, hogy valóban olcsóbbá váljon a szlovákiai bevásárlás. A lélektani szempontokon túl így a határ szlovák oldalán üzemelő boltosoknak legfeljebb jól időzített és vonzó akciókkal van esélyük arra, hogy a magyarországi vasárnapi zárva tartás életbe lépése után átcsábítsák és oda szoktassák a vasárnap is vásárolni kívánó magyarokat és akár osztrákokat is. Hogy már ennek volt-e köszönhető a szlovákiai Tescók múlt hétvégi akciója vagy sem, azt nem tudni, mindenesetre a chipseket és ropikat csak és kizárólag az elmúlt hétvégén 20 százalékkal olcsóbban adták.


Szlovák és magyar Tescók egy térképen